Skip to content

1930 Cerknica – Pust na Placu – razglednica

13. 03. 2010
by

Pust na Placu

Na Placu so se zbrale maškare, lahko rečemo, da je bil kar karneval. Poleg maškar je bila še skupina s topom na vozu.

Tiste čase je bil Plac kraj, kjer so potekale razne manifestacije in zbiranja ljudi, pa tudi pust.
Na fotografiji so v sredini maškare. Zanimivi so mi gledalci.  Ogledali si jih bomo podrobneje.

Pri povečavi si na fotografiji lahko ogledamo neverjetne podrobnosti, ki jih na razglednici ne opazimo. Sprva mi razglednica ni delovala zanimivo, saj je premajhna, da bi si lahko ogledal, kaj se je dogajalo. Nekaj časa sem mislil, da je to dobrodelna manifestacija, ko so 1915 zabijali žebljičke v model strojnice.  Šele ob podrobnejšem pregledu sem ugotovil, da gre za pustni sprevod.

Kot središče fotografije je voz z maškarami in modelom topa. Za ta voz je priprežen manjši voziček s hrmonikašema. V vrsti je še voziček s petelinom, dve kareti in še en manjši voziček. Vsakega od teh sta vlekli po dve maškari.

Fotograf se je za posnetek povzpel v zgornja nadstropja Kravanjatove hiše. Po sencah vidimo, da je bil dogodek pozno popoldne.

Zagotovo je bil posnetek narejen v velikem formatu, saj si lahko ogledamo celo posamezne obraze. Na določenih mestih je fotografija neostra, kar si ne znam razlagati. Skoraj zagotovo to ni posledica napake v leči, saj je neostrina omejena le na določena področja.

Leta 1923 so podrli staro lipo na placu in zasadili novo. Na tej fotografiji je nova lipa v neposredni bližini Turšičeve hišice. Ocenimo lahko, da je stara manj od deset let in s tem približno postavimo dogodek v čas.

Osrednji voz s topom

V sredini so maškare. V glavnem so to odrasli, mlajši moški, ki so zbrani okrog voza, na katerem je maketa topa. Priprežen je še manjši voz, na katerem sta dva harmonikaša. V ospredju so tri maškare z zastavami, ki so verjetno skrbele za usmerjanje prometa.V ozadju je Urbancev tabor, na katerem je napis Gasilni hram. Vrata v garažo so še stara z železnimi križi.

Na Turšičevi hiši je znak za čevlje, ki si ga ne znam razložiti.  Mlada lipa je podprta. Obdaja nje s kamnitim okvirjem.

Gospe s krznenimi ovratniki

V neposredni bližini maškar je skupina gospa, ki vidno uživa v prestavi. Pri povečavi vidimo podrobnosti, kot je njihova obleka, pričeske, izrazi na obrazu. Večina jih ima krznene ovratnike, niso pa pokrite.

Harmonikaša

Maškare sta zabavala dva  harmonikaša. Mladi fantje si upajo maškaram najbliže. Mladeniči takšnih pokrival, kot so na fotografiji,  ne nosijo več. Zanimivo je, da je večina mladeničev pokritih. Nosijo golmanske kape ali pa klobuke. Kape so bolj redke, pa še to le pri manjših fantih.Maske so zanimive. Na levi je petelin na vozičku. Avtor je vložil v masko kar precej truda.

Ob Turščevi hiši

Ob Turšičevi hiši je skupina urejenih gospa skupaj s skupino starejših gospa. Plašč ima le ena, ostale so zavite so v plete in jope. Prav vse so v krilih.Stojijo pred štirno, ki je v tistih časih stala na Placu. Tudi tu so podrobnosti na povečavi dovolj dobre, da lahko občudujemo obleko gospa, ki so se za dogodek uredile. Lahko koga prepoznamo?

Ku-ku

Za Turšičevo hišo se skriva starejša ženska in kuka izza vogala. Najverjetneje je tu nekje doma. Prav daleč na dogodek ni prišla. Poleg nje od daleč spremljata dogodek še dve starejši ženski. Vse tri so pokrite z rutami.Ob obzidju je videti lesen plot.

Punce

Pri Kravanjetovi hiši se je zbrala skupina mlajših punc.  Vse so razkrite in vesele.

Voznik

Tudi voznik je maškara. Za njim stoji mož s črno pobarvanim obrazom ob predmetu valjaste oblike. Le kaj je bilo to. Mladenič na desni drži roke v žepe in je prav dobro viden, osvetljuje ga sonce.

Mobitel?

 

Ena od gledalk telefonira z mobilcem.Tudi od zadaj so gledalci zanimivi.

Fantje

Skupina fantov ob Turšičevi hiši.

Turčin

Pred posojilnico je bil celo turek na konju. Konji so očitno nepogrešljivi v pustnem sprevodu že od davno.Za konjenikom z rokami v žepu korači vojak. So bile takrat v Podskrajniku že kasarne?

Zadaj

Na zadnji strani je žig Tujsko – prometnega društva za Notranjsko.Poleg tega je napis “g. Turšič Cerknica”. Predvidevam, da je Tujsko prometno društvo zbiralo fotografije za kakšno svojo razstavo ali zbirko in da je to razglednico prispeval Turšič iz Cerknice.

Poleg tega je na zadnji strani še oznaka: “Štev. 167”. Predvidevam, da je Tujsko prometno društvo priredilo razstavo ali zbirko, pa so fotografije oštevilčili. Oštevilčenje je narejeno z različnimi pisali, zato je verjetno nastajalo postopoma. Zanimivo bi si bilo ogledati celotno zbirko. Mogoče kje obstaja seznam. Vsaj leto, kdaj so fotografije zbirali, bi bilo dobro izvedeti.

Še dobro, da je fotograf napravil to fotografijo, ki se je ohranila. Lahko da jih je naredil več,  ki pa so se  verjetno izgubile. Fotografija je tako napolnjena z liki, da jo je potrebno razrezati, da si lahko ogledamo posamezne skupine. Koliko fotografij bi bilo danes narejeno ob podobni prireditvi?

Kraj: Cerknica
Datum: 1930 – Leta 1923 so posadili novo lipo, ki je na sliki visoka približno 6m,  stara kakih 10 let.
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc, Zbirka fotografij Tujsko – prometno društvo za Notranjsko
Skenirano: 8. 3. 2010
Oblika: razglednica

11 komentarjev leave one →
 1. Marija permalink
  13. 03. 2010 17:42

  Osrednji voz s topom je TAJSL.

  Priprežena so KULCA, na Blokah so jim rekli ULAČEK.

  Še najbolj je bila v rabi KARETA, ki smo jo še največ uporabljali za pripeljat z njive, za skuho za prašiče. Na Jezeru je bila v uporabi tudi za peljat čeber z žehto do vode, ker se je pralo v glavnem v Vodonosu.

 2. Marija permalink
  13. 03. 2010 17:54

  Harmonikaša

  Petelin se vozi v kareti.

 3. 13. 03. 2010 19:42

  Danes smo se veliko pogovarjali in ugotovili, da lipa, ki je na sliki, najbrž ni sedanja lipa. Preveč desno je pomaknjena. Ali je možno, da je na sliki druga lipa, danes pa raste tretja?

 4. antonz permalink
  15. 03. 2010 15:10

  Voz in konji so bili Zgoncevi. Gašperček in zaboj, ki sta na vozu, bi se mogoče še dalo poiskati.

 5. Marija permalink
  4. 04. 2010 16:47

  Glede lipe primerjaj sliko danes in leta 1922, kar pa si že pravzaprav naredil.

 6. 16. 05. 2010 20:01

  Leto 1922. marec, podrli staro votlo lipo v Cerknici (na placu, pred cerkvijo)
  Leto 1923. vsadili novo lipo v čast kralju Petru II. (roj. 06.09.1923) blagoslovili so jo kasneje.

  Vir: Jože Stražišar

 7. Breda S. permalink
  16. 05. 2011 22:49

  Pred stirno je oblecena v plascu Stana Tursic, levo od nje pa je njena prijateljica Fani Povsnar. Nasi moski so bili v tistem casu v Splitu.

  Tudi mene zanima, kaj dela tabla s cevlji na procelju hise. Teorije so lahko naslednje:

  Poleg soboslikarjev so bili Tursici tudi crkoslikarji. Crkoslikarji so delali reklamne table. Mogoce so table najprej obesili na procelje hise, preden jih je narocnik prisel iskat.

  V predpustnem casu je bila tudi navada, da se je vleklo ploh. Takrat so vzganjali vragolije. Kmetom so pobirali orodje in ga obesili na lipo. Mogoce so tudi kaksno tablo sneli in jo obesili drugam. V tistem casu je bila v Cerknici trgovina s cevlji Herkules, ki jo je 1932. leta zamenjala trgovina Bata. Mogoce je to tabla te trgovine?

 8. Sentek permalink
  17. 05. 2011 08:29

  V Kebetovi knjigi sem zasledil, da je bila na placu popravljalnica čevljev, ki jo je vodil Vivoda. Med šuštarji ni bil preveč priljubljen, saj je imel pogodbo z Bato, da popravlja njihove čevlje.

 9. 13. 12. 2011 15:32

  V roke nam je prišla enaka fotografija iz zbirke g. Vojka Harmela. Na hrbtni strani ima z rdečim svinčnikom napisano: “pust 1930”. Na ta način je določeno leto nastanka fotografije.

 10. Maria C ( Australia ) permalink
  14. 12. 2011 05:53

  Ob Turščevi hiši….

  What a fashionable young woman standing in the crowd looking directly into the camera.

  She stands poised for the photo wearing her fur trimmed coat to her knees, matching gloves and shoes , and hair cut in the “bob” hairstyle of the 20s.

  She looks like any other stylish young woman on the streets of Ljubljana or even Paris or London.

  I wonder who she is and what her story was…

 11. Breda Sikkens - Tursic permalink
  14. 12. 2011 19:49

  Dear Maria C, the woman is Stana Tursic, my aunt. The whole familly was very modern. She had a good social position as her brothers were paniters and they took good care of their two sisters, who could spend all their time on music, balett, playing guitar and doing nice things, reading modern magazins, etc…She also played in the band Tursicev schramel with her sister and her brothers.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: