Skip to content

1918 Tone Mulec

16. 04. 2010
by

Tone Mulec – vojak

Na fotografiji je Tone Mulec z Otoka. Je v avstroogrski uniformi, slikan v ateljeju.


Tone Mulec je bil doma z Otoka. Imel je več bratov. Kasneje je spremenil priimek in se je pisal Snoj. Živel je na Štajerskem.

Fotograf  je vojaka postavil v preizkušeno pozo v svojem ubornem ateljeju. Na tleh je stara preproga. Za ozadje služi nejasna risba  na platnu, ki je bila narejena prav za fotografiranje portretov.  Fotograf je kadriral nekoliko nespretno,  saj je na desni strani zajel še del ateljeja. Tudi ozadje bi bilo boljše, če bi bil portretiranec postavljen nekoliko bolj levo.  Tone je prišel k fotografu verjetno z družbo kameradov in vsi so se hoteli fotografirati.  V naglici je fotograf spregledal desni rob. Na preprogi vidimo celo smeti, najverjetneje je na tleh izgubljeni cvet.

Svetloba prihaja z leve strani. Ker je osvetljen le zgornji del telesa, predvidevam, da je svetloba prihajala skozi okno. Svetloba je prijetna, mehka, zelo primerna za portret.

Poza je preizkušena. Fotograf je skrbno postavil stopala v klasičen položaj, kar je imelo za posledico, da so se boki in ramena  nekoliko zasukala. Fotograf  je stal desno od fotoaparata, tja je Tone usmeril pogled. Njegova desna roka počiva na mizici, ki je bila del studijske opreme. S tem je fotograf premagal togost, za levo roko pa mu to ni uspelo.

Portret

Tone je bil v času fotografiranja star 17, 18 let. Slika je zagotovo nastala leta 1918 ali prej, torej med 1. svetovno vojno.  Kasneje naši fantje niso bili fotografirani v avstroogrskih uniformah. Tone je bil rojen leta 1900.Joj, kakšne mlade fante so pošiljali na fronto. Le kdo si je izmislil vojno?

Je bil pod jopičem oblečen v srajco? Ovratnik je čuden, takšnega še nisem videl. Rutka to najbrž ni?

Bajonet

Ne razumem, kako je lahko prišel k fotografu z bajonetom. Je fotograf postavil atelje v vojaškem taboru? Mogoče pa je šel Tone k fotografu v bližnjo vas? Dvomim. Z bajonetom ga tja ne bi pustili.

Poza

Nekaj je imel v žepu. Nikoli ne bomo izvedeli kaj.

Obujke

Vojaki nogavic dolgo niso poznali. Takšno ovijanje nog je bilo verjetno precej zamudno. Pa kaj niso nič lezle? Je bilo to platno ali kakšna druga tkanina?Čevlji so znošeni, niso ravno očiščeni.

Zadnja stran fotografije

Podatki na zadnji strani so zelo skopi. Piše le “21. Lt.” in “Tone Mulec Otok”. Tistega 21. Lt.  si ne znam razlagati.

Kraj: neznan
Datum: 1918 ali 1917
Avtor: neznan
Zbirka: Boštjan Mulec
Skenirano: april 2010
Oblika: razglednica

9 komentarjev leave one →
 1. 16. 04. 2010 14:06

  Ob obisku Doberdoba ”slovenskih fantov grob” sem naletela tudi na ploščo z napisom:
  ”Fantje in možje iz Blok in Nove vasi.”

  Veliko zelo madih fantov iz takratne Kranjske, je bilo vpoklicanih v avstroogrsko vojsko, med njimi tudi moj oče Anton, rojen 31.12 1899, stari oče Ivan (po mamini strani) in stric Ludve. Vsi so srečno prišli domov.
  Očetova slika, podobna kot je Tone Mulec na tej sliki ima zadaj zelo pomemben podatek.
  Sliko je naredil Antonio Jerkič. Svoji izpostavi je imel v Trstu in Gorici.
  Oče je poslal domov tudi kartico iz drugega konca Slovenije iz Križevcev. Ta nosi datum 02.05 1917.
  Strai oče Ivan je bil v Radovljici od kjer je pisal domov.
  Stic Ludve ja bil na soški fronti, (ob napadu so kotli kar po zraku leteli, pa smo bili spet lačni),
  Eno kartico je poslal iz Bačke palanke. Ne znam v celoti povezati, imam premalo podatkov, zato raziskujem naprej.

 2. 16. 04. 2010 17:51

  O ma kašne fore ,.. so imeli tudi oni ,..

 3. 23. 05. 2010 17:58

  Fotograf ANTON JERKIČ se je rodil 1866 v Dobravljah pri Ajdovščini. Leta 1891 je odprl fotografski atelje v Gorici, sedem let pozneje pa še v Trstu. Izdal je 63 razglednic s posnetki slovenskih krajev, 1906. leta pa je s fotografskim aparatom dokumentiral pogreb Simona Gregorčiča in izdelal fotografije, povezane s spominom na uglednega pesnika.

 4. 11. 04. 2011 01:45

  Stric Tone se je vrnil z ruske fronte leta 1921. , ko se je družina že preseljena na Štajersko. Tam je prvič pestoval mojo mamo, staro tri leta.

  • Anonimno permalink
   25. 02. 2016 09:48

   Popravek komentarja:

   Stric Tone (Anton Mulec), Lukov z Otoka 2, se je vrnil iz Korzike, kjer je bil kot ujetnik avstro-ogrske vojske, šele leta 1921. Na Korziki je dve leti prisilno delal pri izgradnji tamkajšnjih cest. Vrnil pa se ni na Otok, od koder je odšel na rusko fronto, ampak na Štajersko, kamor se je družina že preselila leta 1920. Tam je prvič pestoval svojo sestro staro tri leta, mojo mamo.
   Ta ista fotografija je med drugo svetovno vojno rešila njega, njegove starše, moje starše in še nekaj sosedov na Štajerskem posestvu, ko so jih Nemci imeli namen postreliti.

 5. Anonimno permalink
  19. 05. 2013 13:09

  Kako naj ugotovim ce je z otoka vsi se pisejo mulec razen mi maticnih?

 6. Anonimno permalink
  19. 05. 2013 13:11

  Vsi so na otoku mulec razen mi k se pisemo martincic kako naj to ugotovim cigav je iz katere hise?!

 7. medvedd permalink
  19. 05. 2013 20:41

  Na izseku portret je omenjen “čuden” ovratnik. Mislim ima nekakšno ruto ali kaj podobnega za zaščito vratu, ker je uniforma narejena iz grobe čoje (to je blago podobno klobučevini), ki je zelo neprijetno zdrgnila kožo na vratu. Tisti, ki smo služili vojaški rok v JLA poznamo uniformo iz čoje (npr. zimska delovna uniforma) in njeno drgnjenje po vratu in še kje drugje. Je pa res čudno da se je tako slikal. Najbrž je bilo to narejeno v naglici.

 8. MARTINCIC permalink
  23. 05. 2013 16:55

  Res dobila sem podatek iz mojih sorodnik to je blo slikano v naglici in je biv z otoka doma (loncek) od moje hise cez cesto je bla človekova hisa to hiso so prodali in je bilo vec bratov od njih so kupil hiso leksani …leta 1900 tako moj prav dedek in oce to od detka sin so se poznali od lovckovega toneta je se eno sorodstvo na dolnjemjezeru france mulec ko prides iz cerknice proti d.jezeru v vas otok je kozolec in kozolec je od tega toneta mulca-lovckovga ki vidite v vojaski uniformi avstroogrske sedaj ima posestvo france mulec iz dolnega jezera!.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: