Skip to content

1967 Cerknica most – razglednica

17. 04. 2010

Razglednica most

Slika daje videz urejene CERKNICE. Cerkniščica je kristalno čista in z odsevom ograje v vodi. Fotografija za razglednico je verjetno nastala leta 1962 ali 63. Po pričevanju je bil betonski most dograjen v letu 1962. Struga je urejena s kamnito škarpo na obeh straneh in jezom-zadrževalnikom vode.

____________________________________________________________

Pred 2. svetovno vojno je bil v Cerknici kamniti most in je bil za takratne potrebe že premajhen. Po napadu Nemčije na Kraljevino Jugoslavijo, so kamniti most razstrelili vojaki jugoslovanske vojske pri umiku. Italijanski fašisti so prišli na porušen most. V času okupacije so Italijani naredili leseni most, ki je služil svojemu namenu 20. let. Sodoben betonski most je naredilo Cestno podjetje Ljubljana l.1962. Med izgradnjo mostu, je bila čez potok narejena brv. V času gradnje tega mostu so za tovorni promet uporabljali že prej narejen betonski most ” Pri mlinu”.

Današnja podoba mostu je posledica večje obnove v letu 20o5.  Most je dobil novo železobetonsko in asfaltno prevleko, novo železno ograjo in ob cesti proti Dolenjem jezeru zaščitno kovinsko ograjo.

Osrednji del

Osrednji del kaže takratno enotno ureditev. Večina streh ima čope in enoten naklon streh. Pozna se delo mojstrov g. Ronka in g. Mekinda. Pred Mesojedcevo hišo je lepo speljana trta. Križišče dopolnjujeta “Leuštkova” in “Rakovcova” hiša. Veduto lepo zaključuje zvonik , ki se ponosno dviga nad mestom.

Punčka na mostu

Punčka na mostu

Povečava je odkrila deklico, ki se radovedno naslanja čez ograjo. Po oblekici, senci in zelenju je bila fotografija narejena v zgodnjem poletju in opoldanskem času.

Zadnja stran

Razglednico je založil Fotolik Celje. Iz poštnega žiga se vidi, da je bila razglednica poslana 2. avgusta 1967 v Begunjah pri Cerknici.Na zadnji strani ni avtorja. Zgolj na podlagi   črk,  s katerimi je na prednji strani čez fotografijo napis CERKNICA, sklepam, da je avtor razglednice Foto Žnidaršič iz Cerknice.

Kraj:Cerknica
Datum: 1962-63
Avtor: Foto Žnidaršič
Zbirka:Mile Turšič
Skenirano: marec 2010
Oblika:razglednica

4 komentarji leave one →
 1. 17. 04. 2010 14:45

  Lepa razglednica res ,.. ni kaj za reč ,. .

 2. 17. 04. 2010 15:56

  Rakovcovi so se pisali Gostiša, pesmica pa je šla takole:
  Anton Gostiša
  pri mostu je hiša
  številka stoosem
  pa ugani kdo sem?

  V hiši, na kateri je sedajnameščeno veliko tabel in oglasni pano je živel Štefetou Žove (Jože) Čudno, da ga ni na sliki, ker prav tam kjer je punčka, bil običajno on. Vsak dan je pri Gorjupu kupil štruco kruha ali dve. Z njim je redno ‘futral’ postrvi. Fantiči iz Jezera so mu nagajali tako, da so vrgli kamen ali dva in mu jih splašili. Potem je bil pa ‘potecin’

 3. bojans permalink
  17. 04. 2010 16:56

  Čestitke miletu za prvi post. Si dal miltonu en dan off ?

 4. 17. 04. 2010 22:16

  Vsak začetek je težak. Mogoče je Miloš objavil to razglednico zaradi vseslovenske čistilne akcije, saj ta razglednica kaže čisto in lepo Cerknico.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: