Skip to content

1959 Begunje – balincarji

21. 04. 2010

Balinarji na Bonačevem vrtu

Balinanje je bil od vedno popularen šport. Sprva so bile krogle (kugle) lesene, kasneje pa so se začele pojavljati iz neke umazano vijoličaste ali rjave  snovi. Precej pozno so prišle kovinske krogle.

Včasih je imela balinišče vsaka gostilna. Poleti je bilo prav živahno. Pilo se je špricar. Pravi je bil le špricar s sifonom, katerega ga je po okolici z zelenim Fordom razvažal Zgonc iz Cerknice.

Vinko je na nalepko, ki je priložena filmu, napisal: “Balicarji”
____________________________________________________________

Bonačev balinplac Balinarji so se v igro močno vživeli. Okrog sebe niso videli prav ničesar. Spomnim se, da pa je bilo vzdušje sproščeno in prijetno. Prepiri so bili, a so se hitro pomirili.

Kraj: Begunje
Datum: maj 1959
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 20. 3. 2010
Oblika: negativ

3 komentarji leave one →
 1. 21. 04. 2010 14:48

  Na balinanje imam lepe spomine. Zelo zanimiv je bil žargon balinarjev, verjetno je še danes podoben.
  Najprej so balinarji bližali k balinčku in tako sta nastali dve ekipi. Bližje balinčku so bili “pr” , oddaljeni pa “od”. Najboljši balinar je “igral naprej”- začel je igro z balinčkom in prvo približano kuglo. Lesene so bile najboljše iz pušpana. Potem pa so prišli na vrsto izrazi ; prbližej, prevzemi, ne smejš guzat, udar jo ven, tuš, udar u rešto, vrz spod roke, šrit-en-dva-tri, katera ima, nejma, dobra igra, kršen duš, kam s vrgu, k z psam in še polno sočnih izrazov za kugle in balinarje. Ob nedeljah se je balinalo cel dan, ponavadi za rundo, redkeje za denar. Ena igra ni bila dovolj zato so igrali ” kontra “, ” re “, ” majstrca ” tako do večera. Seveda so bile kugle tudi štulaste, zavila je u plank, kriv je bil kamenček ali lukna za slab met …

 2. janez permalink
  21. 04. 2010 15:50

  Balinarji na Bonačevem vrtu : Uštinov Janez, Debevč France,x,x,Ličen Miro,sosed Korošec z klobukom,x

 3. 21. 04. 2010 16:05

  Prva slika od leve; Janez Rozanc (Uštinov), Franc Škerlj (Debevč), Primožev iz Selščka, Zalar (Kivdrnčkov) iz Begunj, Ličen, Korošec in Francin iz Kožljeka.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: