Skip to content

1924 Cerknica – Nabor (1)

11. 05. 2010

Juhuhu!

Šest jezerskih fantov na regrutski, štelengi, vesterengi, naboru in obvezen muskontar in furman.

Trije fantje zadaj stojijo na dveh stolih.

Obok, ki ga vidimo zadaj, je moral pripadati kakšni večji stavbi. Na Dolenjem Jezeru ni bilo tako velike. Lahko bi to bilo kje pri Žumru v Cerknici ali mogoče kje na Rakeku. Fantje so se z okrašenim vozom peljali pokazat in poveselit vsenaokrog. Obiskali so vse gostilne in brhke  kelnarice, pa tudi mimo kake ljubljene osebe so se šli pokazat in ponoči kakšno  zapet. Ali so bili dobro uglašeni, o tem si lahko le mislimo.

Vsi so okrašeni s papirnatimi pušeljci, le furman je brez. Muskontar  se boji, da bi ostal še brez rožce in si jo je vtaknil kar v usta.

Zadaj vidimo okno.  Tako velika okna so bila na večjih in bogatejših stavbah; na uradih, gostinah ali premožnejših hišah. Za varovanje pred nepovabljenimi obiskovalci so na okno nameščeni  železni križi, ki so umetelno izdelani. Na preprostih starih kmečkih hišah še zdaj lahko vidimo križe, ki so veliko bolj enostavni in skromni.

Čevlji so bili usnjeni, le harmonikaš ima dodane usnjene gamaše.  Brez harmonike štelenge sploh ne bi mogli izpeljati, oziroma dokončati.

Obleke jezerskih fantov, so v primerjavi s Štelengo 1936 fantov iz Dolenje vasi veliko bolj skromne.

Prva vrsta z leve:  nepoznani, drugi Anton Leskovec – Pavletov, tretji lahko bi bil eden od Kebečih?, ampak ni sigurno, četrti Franc Mevc – Gašperjev, četrti mogoče eden od Branisljevih, Kaščen Jakob?

Zadaj stojijo na dveh  žeslih:  Mestkov, druga dva sta neznana.

Žesel je bil preprost stol z naslonjalom. Vsi sestavni deli so bili okroglo oblikovani; noge, naslonjalo in tudi prečne letvice, ki so povezovale noge in naslon. Sedalo je bilo lesno.

Srednji trije

Obvezna je bila harmonika. Gajžla ali bič je pripadala furmanu. Roža v ustih, mogoče ima kakšen poseben pomen?

Še druga vrsta

Škoda, ker  ne slišimo kakšne viže so takrat špilali.

Levi

”Za klobuk ga bodem pripela, z eno zlato knofelco..”Kar več knofelc, bi tu potrebovala, da bi lahko pripela vse šopke.   Reklc je tako  okrašen s pušeljčki, da skoraj ne opazimo, da je prekratek.Obvezna cigareta, vstop v odraslost.

Je to eden Kaščenih?

Klobuk je že malo bolj postrani, kravata bolj na ohlapno, da ne tišči. Hlače so pripete na naramnice.Najbrž se pred fotografom ne počuti ravno najbolje.

Zadnja stran

Prav točen datum je težko določljiv, pa bom poiskusila glede na meni znana dejstva. Oče Anton je bil vojak v I. svet. vojni. Potem je bil na  služenju  redne starojugoslovanske vojske, leta 1924 pa je odšel v ZDA. Iz tega sklepam, da je ta fotografija posneta v času pred njegovim odhodom.

Še tehnični pogled na fotografijo – Fotograf je uporabil  film, ki je bil ročno odrezan od večjega kosa, verjetno kar s škarjami. Fotografija je kontaktna kopija pozitiva. Fotoaparat je bil na stojalu in natančno nastavljen, saj so navpičnice res navpične.

Kraj: neznan
Datum: predvidoma med letom 1920 do 1924
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Leskovec
Skenirano: 10. 4. 2010
Oblika: fotografija

Objava istega dogodka ->naslednja

3 komentarji leave one →
 1. 11. 05. 2010 08:45

  Seveda nas vse zanima, kje je fotografija nastala. Takoj je bilo ugotovljeno, da so železni križi na oknih enaki, kot na fotografiji Piltaver. Iz fotografij je slabo razvidno a zdi se mi, da je pri Piltaverju okno večje in drugačno.

 2. 11. 05. 2010 13:01

  Kdove, ampak bo kar držalo da sta obe sliki nastali pred gostilno.

 3. Jože permalink
  11. 05. 2010 19:49

  Predvidevam, da je ta slika na “dvorišču”, kjer je sedaj parkirni prostor za notarko
  (nasproti Pocinove hiše)
  Kot šolarji smo hodili gledat pave, (ki so vreščali da nas je bilo strah), da smo prišli do pavovega peresa. Zdaj je ta del prezidan drugače.
  Kdor ve točno naj me popravi.
  Lp. Jože

Dodajte komentar

%d bloggers like this: