Skip to content

1956 Bloke – Telovadci

14. 05. 2010

Telovadci

Moški ubrano korakajo  v povorki. Ob cesti stojijo gledalci. Kaj je bilo povod za manifestacijo?

V prvi vrsti z leve: Dimnikarjev Milan – Nova vas,  Lah Jože – Mestkov – Nova vas, Telič Franc – Fara,  Pirc Anton – Velike Bloke. Med Lah Jožetom in Telič Francem je v drugi vrsti Žnidaršič Janez r. 1929 – Kmetkov – Fara.

____________________________________________________________

Po ustnem izročilu je na fotografiji povorka telovadcev. Prav noben znak na fotografiji ne potrjuje, da gre za telovadce, prav tako pa nič ne govori proti temu. Isto velja za kraj, kjer je fotografija nastala. Da gre za Novo vas ali bližnjo okolico, je zgolj ugibanje.

Prav lahko, da je šlo za praznično manifestacijo, kakršnih je bilo po vojni veliko.

Sredina povorke

Fantje so resni. Kljub temu, da nimajo uniform ali dresov so zelo enotno oblečeni.

Povorka

Moški so vsi v belih srajcah s kratkimi ali pa zavihanimi rokavi.  Če bi bili telovadci, bi bili verjetno drugače oblečeni. 

Le eden od moških v povorki je oblečen v lovsko ali vojaško srajco.

Kraj: neznan, najverjetneje  Nova vas
Datum: ocenjeno na petdeseta leta
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Drago Telič
Skenirano: 10. 4. 2010
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
 1. Drago Telič permalink
  14. 05. 2010 09:06

  zakaj mislim, da so telovadci. Nekje imam še eno sliko z iste prireditve, kjer imajo roke v odročiti.
  Spoznal sem še nekaj udeležencev. Za Pircem je Rožman, v zadnji vrsti med Pircem in Rožmanom je Klemenc.Zelo mi je poznan tudi telovadec v tretji vrsti med Pircem in mojim očetom. Ne vem če to ni prvi na Blokah, ki je imel avto BMW.

  • Rigel permalink
   15. 05. 2010 19:54

   Take prireditve so bile na zadružnem dvorišču v Novi vasi. Spomnim se takega lesenega poslopja in zadružnega vrta v ozadju kot je na sliki. Desno od poslopja je bilo balinišče.

   • 16. 05. 2010 14:02

    Krasno, mislil sem, da je vidne premalo okolice, da bi lahko določili kraj fotografije. Nepričakovano se je to razrešilo. Sedaj pa strnimo vrste in poskusimo bolje in natančneje določiti leto dogodka. Se mogoče kdo spomni, kaj je bil povod za manifestacijo?

 2. Drago Telič permalink
  16. 05. 2010 12:33

  no, končno se je še nekdo oglasil. Tudi meni se je zdelo, da se je to tam dogajalo. Za kaj več pa bo treba verjetno stopiti do Kmetkovih.

 3. Rigel permalink
  16. 05. 2010 20:07

  To je bilo verjetno leta 1956. Veste, takrat so bili v Novi vasi samo trije radiski sprejemniki, televizije pa še nobene. Domačini so take prireditve množično obiskovali. Večina je prišla peš ali s kolesom, nekateri celo s konjsko vprego.

  • Rigel permalink
   16. 05. 2010 20:31

   Da gre za telovadce pa ni dvoma, ker so bili v tistem času telovadci in igralci tako popularni, da so par let za tem zgradili na Blokah nov zadružni dom z dvorano – telovadnico. Dvorana pri Fari, kjer so uprizarjali igre, je bila premajhna in v slabem stanju, zato je bil zgrajen tudi oder.

 4. Boža permalink
  16. 05. 2010 20:37

  Pirc Anton je bil naš sosed. Po domače smo mu rekli Mazejev očka. Nanj imam zelo lepe spomine. Zelo rad je imel otroke. Njegova hči Marta je bila moja najboljša prijateljica in sošolka. Pri njih smo se otroci zelo radi igrali. Imeli so posebno sobo, ki smo ji rekli magazin. Tam je bilo veliko igrač in vsega ostalega, pravi raj za igranje.

  Očka je bil med prvimi, ki so imeli na Blokah moped. Včasih naju je z mopedom peljal v šolo ali domov. Sicer smo se otroci iz Velikih Blok vozili v šolo z vojaškim avtobusom ali pa z džemsom (James). V vasi je bilo tedaj veliko oficirskih otrok, pa smo bili tudi mi deležni prevoza v šolo. Tako naju je nekega dne, ko je imel opravke v Novi vasi, očka prišel čakat pred šolo in naju odpeljal domov. Jaz sem sedela na prtljažniku, Marta pa spredaj za rezervoarjem.

  Naslednji dan, ko je bilo treba v šolo, pa moje torbe ni bilo nikjer. Doma smo vse smo preiskali, toda zaman. Tako sem odšla v šolo kar brez torbe, vsa preplašena potrkala na vrata ravnateljevega stanovanja in vprašala, če so videli kakšno torbo. Gospa Čebohinova me je peljala v pisarno, češ da bova popisali škodo, ki je nastala z izgubo torbe. Dobro me je potegnila. Danes si predstavljam, kako se je ob tem zabavala. Na veliko veselje sem zagledala mojo torbo na klopi ob steni. Najbrž sem od tedaj bolj pazila na šolsko torbo 🙂

Dodajte komentar

%d bloggers like this: