Skip to content

1943 Cerknica – Jože Ponikvar – osebna izkaznica

15. 06. 2010
by

Fotografija Jožeta Ponikvarja je verjetno nastala nekje med drugo svetovno vojno.  Nalepljena je na osebno izkaznico, ki je bila izdana 25. 7. 1943.

____________________________________________________________

Tavžljev Jože z Velike Gase, doma je bil iz Cerknice , bil je Hedin dedek. Ne spominja se ga. Umrl je, še predno se je rodila. Prav nič drugega ne vem o možu, ki zre s fotografije. Živel je svoje življenje, ki je bilo podobno  našemu – nekaj slabega, nekaj lepega, velika veselja in velike žalosti. Ne, naši problemi niso največji in edini, vse skupaj je le pot  življenja.

Bi takšna fotografija lahko nastala danes? Ob fotografiranju je bil star skoraj 44 let. Danes so  možakarji teh let  precej bolj zaliti. Ovratnik obleke bi bil danes druge mode in kravata bi bila bolj pazljivo zavezana.  Prav to nekoliko spominja na čase, ko je fotografija nastala.

Spremenila so se tudi pravila  fotografij za osebno izkaznico. Fotografija ni v skladu z naslednjimi današnjimi pravili : ozadje mora biti svetlo, svetloba ne sme biti od strani, oseba mora gledati v fotoaparat, oči so v višini   1/2 do 2/3 fotografije, obraz od brade do temena mora zasedati 70-80%  fotografije.

Fotografijo sem poskeniral z osebne izkaznice. Izdana je bila med drugo svetovno vojno in takšne še nisem videl. Izdala jo je italjanska okupacijska oblast.  Je dvojezična, kar pa uradniki niso dosledno spoštovali. Zanimivo se mi zdi, da imena kraja Cerknica niso poitaljančili.

Osebna izkaznica je bila dvojezična, na tankem papirju, ki se je najbrž na pregibu  hitro pretrgal.
To me je zbodlo: Kraljevina Italija – Občina Cerknica, zelo čudno se sliši  in nič prijetno ne zveni.
Za mamo so pozabili, kako ji je bilo ime po slovensko.

Kraj: Cerknica
Datum: 25. 7. 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Heda Opeka
Skenirano: 6. 5. 2010
Oblika: dokument

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: