Skip to content

1962 Blata za Dolenjo vasjo — Letalski miting

4. 10. 2011

Bila je druga septembrska nedelja leta 1962. Dolgo najavljen letalski miting na Cerkniškem jezeru, točneje v Blatah za Dolenjo vasjo, se je začel. Najzahodnejši del Cerkniškega jezera pod strminami Javornikov in ostanki gradu Karlovec se ob visokih vodah imenuje Jamski zaliv, ob sušah pa Blata. Sliko je napravil učitelj na Osnovni šoli v Begunjah, Vinko Toni, v lepem, sončnem septembrskem nedeljskem popoldnevu. Mnogo obetajoči lepaki in sončna nedelja so privabili v dolino Cerkniškega jezera nad 5.000 gledalcev. Sicer pa kdo ne bi šel gledat nastopa dvanajstih aeroklubov iz vse Slovenije? In prihajali so ljudje od blizu in daleč.

Tudi jaz sem prišel z veseljem – iz internata, iz Ljubljane, po prvem tednu bivanja tam. Takrat smo bili namreč trije sošolci na Vidovdanski 7 in na isti šoli. Seveda je bil letalski miting le izgovor, da smo že prvo nedeljo prišli domov, prišli smo samo zaradi domotožja.
____________________________________________________________

Od najavljenih dvanajst aeroklubov jih je prišlo le pet, ker letala drugih zaradi premočnega vetra niso mogla vzleteti.

Ta miting je bila prva prireditev takšne vrste pri nas. Kot je v uvodu zapisano, je bila prireditev  v Blatah za Dolenjo vasjo, to je na levem bregu Cerkniščice, pod Tržiščem in Cvingerjem.

Dekleta so med množico ves čas pobirala vstopnino, vendar se je mnogo obiskovalcev prijaznim blagajničarkam le prezirljivo nasmehnilo, potem pa izginilo v množici, ne da bi plačali vstopnino.

____________________________________________________________

Na letalskem mitingu smo videli tudi dva padalca, od katerih je eden skočil z zadržkom, kar pomeni, da je padalec pri skoku iz letala še nekaj časa prosto padal in kasneje odprl padalo.
Obiskovalci z zanimanjem spremljajo skok padalca.

Zanimivo je, da je bilo prvo uradno svetovno prvenstvo v padalstvu leta 1951 na Bledu, kjer je bilo tudi leta 1970 jubilejno deseto svetovno prvenstvo na katerem je sodelovalo 183 padalcev iz 28 držav.

Letala so bila prizemljena na pokošenem travišču za cerkvico sv. Lovrenca v Dolenji vasi. Firbci smo jih z zanimanjem ogledovali. Lahko smo hodili do letal, se jih dotikali, nihče nas ni podil stran.

Izrez 1

Kot vsaka letalska prireditev je tudi ta pritegnila pozornost velikega števila ljudi. Na prireditvi je bilo videti vojaška šolska letala, jadralna letala in dva padalca.

Izrez 2

Na sliki se vidi področje, kjer je bila prireditev. Na obzorju se dviga Špičasto Stražišče, ob desnem robu slike pa se vzpenja pobočje Slivnice. V ozadju je videti zvonik cerkniške farne cerkve, bolj spredaj pa je videti zvonik cerkvice sv. Lovrenca v Dolenji vasi.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Blate za Dolenjo vasjo
Datum: 1962
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 12. 7. 2002
Oblika: štirje diapozitivi

One Comment leave one →
  1. 6. 10. 2011 22:20

    Mislim, da je takrat VInko slikal diapozitive že kakšno leto.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: