Skip to content

1940 Cerknica – Kaplanija

5. 07. 2010
by

Pa smo prišli do fotografije kaplanije v Cerknici.

Na fotografiji sta starejši in mlajši moški. Očitno je, da pozirata fotografu. Mlajši je spodvihal plašč in na sredi trga sedel v sneg.

Na levem robu je del prizidka Kravanjeve hiše, na desnem pa markanten kamniti obod lipe. Na ta način lahko določimo, kje je fotograf stal in kam je fotoaparat nameril. Za moškima je enonadstropna stavba, za katero sklepam, da je kaplanija. Pod njo deloma vidim ostale hiše, za katere je veljalo, da so v delu Cerknice, ki se imenuje “Pod kaplanijo”.

Zahodni del Placa v Cerknici je bil pred vojno precej drugačen. Dolgo časa smo ugibali, zakaj se delu med sedanjim Kulturnim domom in Placom reče “Pod kaplanijo”. Na osnovi poizvedb smo ugotovili, da je na vrhu klanca stala kaplanija, ki je bila menda 1943 požgana skupaj s Svinjskim riglom.

Na mestu kaplanije danes stoji “gozdarski blok”.

Fotografija je nastala pozimi. Moška sta zimko oblečena, plac je pobelil sneg.  Na kamnitem obodu pri lipi je videti, ka je padlo približno 20 cm snega. Prav nič ni videti kolesnic ali sledov soljenja. Cest takrat niso solili? Je palica na oknu kaplanije v resnici okrog droga navita zastava? Kdo sta moška na sliki? Katerega leta je nastala fotografija?

Stavbo smo že videli na  fotografiji Svinjski rigel, le da v času objave nismo vedeli, da gre za kaplanijo.

____________________________________________________________

Originalna fotografija

Kraj: Cerknica
Datum: pred septembrom 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 15. 5. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Breda permalink
    5. 07. 2010 20:39

    Res ne vem, kdo sta mozakarja. Bom vprasala soseda, ce on kaj ve…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: