Skip to content

Stari trg 1952/53 2.b razred – Izlet na morje

6. 07. 2010
by

Drugi b razred je šel na morje. Po skupinah so se peljali s čolnom. Stavil bi, da so bili vsi otroci prvič na morju.

Iz starosti otrok sklepam, da gre za 2.b razred nižje gimnazije v Starem trgu.

____________________________________________________________

V  Vinkotovem kufru je film, ki ima med drugim oznako: “2. b razred na morju”. Dva posnetka sem našel na koncu filma, ki bi lahko pripadala temu naslovu. Na prvem je skupina otrok v čolnu, na drugem pa skupina deklic nekje na obali.

Domačin je skupino prepeljal s čolnom na vesla. Čoln je bil majhen, premajhen za vse otroke. Na čolnu je oznaka OP, iz česar sklepam, da je bil izlet 2.b razreda v Opatijo. Opatija je bila dosegljiva z vlakom, ne predstavljam pa si, kako so prišli do Rakeka.

Kar vidim, kako je izgledal  prvi pogled otrok na morje. Zagotovo so pripotovali z vlakom. Na ovinku, kjer se je skozi okno prvič zagledala svetleča površina se je zaslišal krik: “Mooooooooorje”.  Ob prvem neposrednem stiku pa so se v vodo pomakali prsti in nosili v usta, da so se sami prepričali o slanosti.  Ja, lepo je bilo iti na izlet na morje.

Žal na posnetkih ne morem prepoznati nobene osebe.

____________________________________________________________

Janja pa mi je napisala:

“Če bi danes otroke na šolskem izletu tako strpali na čoln, ne verjamem, da bi zdržali niti minuto. Zagotovo bi kakšen, če ne celo večina padli v vodo… Po dolgih rokavih sodeč ni bilo ravno poletje, ali pa??!?!

Kdo bi si mislil, da so že takrat hodili na izlete in to v drugem razredu. Ampak mislim, da to ni primerljivo z našim 2. razredom. Dekleta so večja. Ni bilo ločevanje na dekleta in fante samo v šolskih klopeh. Tudi na slikah so ločeni. Iz biltena “100 let  šole v Iga vasi 1907-2007”: “Do 1930 leta so dekleta in fantje sedeli strogo ločeno.”

O svojem prvem šolskem izletu na Reko  v 4. razredu piše v biltenu str. 26, ga. Franca Seljak (iz Loža):

V 4. razredu smo doživeli prvi, nepozabni izlet izven domačega kraja. To je bil dvodnevni izlet na Reko. Nepozaben spomin mi je prav vožnja z vlakom, veličina morja, velike in visoke hiše, nerazumljiva govorica prebivalcev, prva prespana noč na slami v neki šoli daleč od doma, v družbi sošolk, sošolcev in učitelja. Ker sem nosila kite, se sama zjutraj nisem mogla počesati. To je spretno storil razrednik (g. Gerželj) in kiti trdo spletel ter ju povezal z veliko rdečo pentljo.

Kako dober je bil sladoled pri učiteljevih znancih tudi ni potrebno posebej pojasnjevati. Na Reki je nastala tudi moja prva šolska fotografija, ki mi je še danes zelo dragocena. Za tako pomemben izlet je imel vsak učenec nekaj novega – srajco, obleko, čevlje ali le nogavice. Denar smo zbirali tudi učenci sami skozi vse šolsko leto. Zanimiva je bila tudi vožnja z zadružnim Unimogom z Rakeka do doma. V Martinjaku so nas namreč ustavili miličniki. Odkrili so ponjavo in se zazrli v naše preplašene oči. Po daljšem besednem boju šoferja, razrednika in miličnikov so dovolili nadaljevati vožnjo proti domu.”

Iz tega si lažje predstavljam, kaj je šolski izlet na morje pomenil takrat.


____________________________________________________________

Janja pa je pripomnila: “Dekleta so vsa  lepo “opdenana”. Kikle so obvezni del garderobe. Verjetno so bile vse narejene doma, le redko kakšna je bila “strjena”. Drža rok je takšna, kot veleva duh časa.”

Kraj: Opatija
Datum: maj 1953
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 20. 6. 2010
Oblika: 135 film

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: