Skip to content

1961 Cerknica – Gozdarski blok

2. 08. 2010
by

Leta 1961 je  na mestu nekdanje kaplanije,  nad blokoma, že zgrajenima nekaj let prej, začel rasti še gozdarski blok. Gozdno gospodarstvo je za svoje kadre zgradila svoj blok. V njem so stanovali: Razdrih, Vidrih, Likar. Tako je fotografija najverjetneje nastala leta 1961.

Hiše pod kaplanijo so Nemci med drugo svetovno vojno požgali skupaj s Svinjskim riglom. Na tem mestu sta konec petdesetih zrasla prva dva cerkniška bloka, v katerih so bila občinska kadrovska stanovanja. Tu je stanoval živinozdravnik, zobozdravnik, miličnik, ekonomista za hitro rastoči Brest, pa še kdo.

____________________________________________________________

 • Zid, ki je ograjeval vrt za Kravanjetovo hišo, je še stal, a nekoliko se je že nagnil. V kratkem ga bodo podrli.
 • Elektrika je po Cerknici tekla po žicah, ki so bile napete po visokih drogovih.
 • Prva dva bloka pod kaplanijo sta bila vseljena.
 • Na tabli pri urarju piše Janko Urbanc, zgornji dve okni  Urbancovega tabora sta bili zaprti z deskami.
Gradbišče je bilo nekoliko drugačno od današnjih. Žaščitne ograje še niso poznali, gradbeni materjal je bil  zložen kar ob cesti. Gradbena baraka je bila še prava, lesena,  danes so v uporabi kontejnerji.

Kletna etaža je že zgrajena, opaž je pripravljen za prvo ploščo. Na drogu je električna omarica.

Vrata barake so odprta, za njo sta dva delavca.

Na cesti sta se dva mimoidoča zapletla v pogovor.

Fotografija je bila rešena iz kupa papirja, ki je bil na Brestu namenjen za odpad. Avtor bi lahko bil Štefan Bogovčič, ki je bil nekako uradni fotograf takratnega Bresta.

Kraj: Cerknica
Datum: 1961
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Slavko Červek
Skenirano: 28. 5. 2010
Oblika: fotografija

____________________________________________________________

Dopolnil 9.8.2010

Vlasta Kebe je pisala: ” Letnica bo kar držala. V blok smo se vselili 1963. Ne spomnim se, da bi kako posebej imenovali spodnja dva bloka, naš pa je bil gozdarski. Zgradilo ga je Gozdno gozdarstvo Postojna za svoje kadre. Poleg nas so v bloku stanovali še Razdrihovi, Vidrihovi in Mlinarjevi. Na Taboru 9 so bili Vovkovi, Zupančevi, Kravanjevi, Lahovi (učiteljica) in Kasolovi (oba učitelja). Na Taboru 8 pa so stanovali Trotovškovi, Tuhtanovi, Berglezovi, drugih pa se ne spomnim.

Za bloki je bila velika dolina, kamor smo odlagali smeti. Sem so vozili material in dolino počasi zasuvali. Po smeteh sta vedno brskali dve starejši ženski, ki sta bivali, mislim da v današnji Frimovi hiši. To sta bili Urša in Reza in vsi otroci smo se ju bali.”

3 komentarji leave one →
 1. 9. 08. 2010 12:00

  Prispevek sem danes dopolnil.

 2. Breda permalink
  11. 08. 2010 00:16

  Hvala, Vlasta. Kako lepo si je osveziti spomin. Tudi jaz se spomnim Urse in Reze. Obleceni sta bili v dolgih kiklah, vedno razkustrane, kolikor se je pac videlo sivih las izpod rut.

  Na podrtiji kaplanije se megleno spomnim lesene kolibe, ki je stala na kolih. V njej so stanovali Jankovicevi.

 3. 16. 08. 2010 15:26

  Prav na mestu nove izgradnje je bila napol pogorena hiša, verjetno kaplanija. Brat se spominja, da so v njej stanovali Trebči, ne v točno kateri.

  Od spodnje strani je bila Pavrova kleparska delavnica.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: