Skip to content

1955 Cerknica – Maškare pred šolo

21. 09. 2010

Tako smo se šolarji postavili in slikali za Pusta v šolskem letu 1954/55 na pustni torek leta 1955 pred Osnovno šolo na Veliki gasi v Cerknici, ko smo obiskovali prvi razred te šole.

Mame so nas našemile kakor so vedele in znale. Takrat sploh ni bilo ustreznih materialov. Največkrat se je za pusta uporabilo narobe obrnjena oblačila kakšnih starih očetov in starih mam, za masko pa so prišle prav prazne škatle, predvsem od čevljev.

Moja mama je imela namen, da mi naredi takšno pustno oblačilo, ki bi predstavljalo Turka – janičarja, takšnega, kot  so nekoč ropali po naši deželi. Moje oblačilo je delala pri Matičkovih, ker je Ivanova in Vikina mama spretno obvladala šiviljstvo.

Po tolikih letih je celo nezamaskirane sošolce težko prepoznati, kaj šele zamaskirane. Da bom preveril, kako ljudje moje starosti uporabljajo internet, bom v tem članku zapisal imena sošolcev, ki jih sam prepoznam. In če “Stare slike” gleda moja generacija, se bo kdo oglasil, da bo dopolnil ta članek. Torej povabljena moja generacija, da me dopolniš. V uporabi računalnikov smo  malo bolj počasni, saj takrat, ko smo se slikali, še niti sanjali nismo o računalniku, televiziji, internetu, facebooku. Kišta (radijski sprejemnik)  je bila zelo  redka. Spominjam se, da so starejši možakarji poročila v času tržaške krize leta 1953, poslušali na Mali gasi le pri Levštku ali v “malnu” pri Novaku, ker sta bila takrat na celi Mali gasi samo ta dva radijska sprejemnika.

____________________________________________________________

Na tej sliki v sredini je z očali Tomo Mozetič. Desno za njim Janez Braniselj iz Dolenje vasi in takoj desno poleg Janeza Martina Meglič. Nisem popolnoma prepričan, vendar imam v spominu, da je bil njen oče Martin takrat komandir postaje Ljudske milice v Cerknici.
Spodaj tretja z desne je Ladi Trampuž, levo od nje pa zakrita Iva Kebe. Nad Ladi Trampuž je Tomo Žnidaršič. Zgoraj popolnoma desno je Slavka Mele z belo masko čez oči.
V sredini zgoraj s špičasto kapo je Tjaša Vovk, desno poleg nje pa Joži Bajc in desno od Joži je Nada Kranjc.

Povsem spodaj levo je Marinka Rožanc, v sredini spodaj pa Franci Sežon.

Povsem desno je zamaskiran France Švigelj iz Dolenje vasi, malo nad njim levo pa tudi zamaskiran Vojko Eržen.
Povsem levo spodaj sem jaz. Desno od mene je France Udovič, desno od njega Dušan Zgonc ter desno od njega Olga Mele.

Ostalih ne prepoznam več. Na ta dogodek spominjata dve sliki. Ena je ta, druga pa prikazuje razkrite maškare.

Z maskami

Brez mask

Z maskami

Klikni za povečavo

Brez mask

Klikni za povečavo

Kraj: Cerknica
Datum:pustni torek 1955
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Tone Urbas in Dušan Gogala
Skenirano: 9. 8. 2010 in 15. 9. 2010
Oblika: 2 fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: