Skip to content

1955 Cerknica – Ziherl 80 let

8. 10. 2010

Slika je bila posneta leta 1955, ko so proslavljali 80 let Antona Ziherla. V Cerknici so Antonu Ziherlu vsi rekli Zihrle. Ugibali smo, kje je fotografija nastala. Še najbolj verjetno je, da je bila zabava kar pri Ziherlu doma.

Slika je bila posneta po glavni jedi, saj sta na mizi torti, pecivo in pijača. Ker se skozi okna  ne vidi več , so najbrž imeli slavnostno večerjo.

Na sliki je prisotnih 27 ljudi. To so njegovi sorodniki, sosedje in znanci. Ko je bil Anton Ziherl mlad, je bil dolgo časa v Ameriki, se pravi v Združenih državah.

Kakšno starost je dočakal Anton Ziherl mi ni znano, sam se ga dobro spominjam, bil je močnejše postave in si je že v visoki starosti pri hoji pomagal z dvema palicama.

____________________________________________________________

V sredini spodaj je Anton Ziherl. Levo poleg njega je Oskar Boehm, Ziherlov sosed in živinozdravnik. Desno od Ziherla pa je Janez Ronko z Male gase. Dekle, ki je naslonjeno na Ziherlov hrbet je Anka,  hči Franceta Ronkota. Vdesnem kotu zgoraj pa je gostilničar Anton Zgonc.
Spodaj za sifonsko steklenico sedi žena Oskarja Boehma, desno je njen mož Oskar. Zadaj od leve proti desni pa so: Marija Šalehar, Boehmova hči, Franjo Zabukovec in njegova žena Vera. Zadaj v sredi pa gozdar Bajc z ženo iz Bezuljaka.
Spodaj od leve proti desni sedijo: Micka Ronko in njen mož France Ronko, Iva Drenik z možem Žanom, V zadnji vrsti so: Fani Janežič (Povšnarjeva) in njen mož, žena Franceta Zgonca in France Zgonc. Za Žanom stojita: Franc Švigelj iz Kožljeka in Harmelj.
Anton Ziherl je imel lepo pisavo. Roka se mu kljub starosti ni tresla. Na zadnji strani preberemo njegove rojstne podatke in namen proslavljanja.

Pri prepoznavanju ljudi na fotografiji sta mi pomagal Stane Urh in  Lado Urbanc.

Kraj: Cerknica Datum: 10. 6. 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Igor Kramar
Skenirano: 18. 8. 2010 (Igor Kramar)
Oblika: digitalna

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: