Skip to content

Stari trg 1957/58 4. razred nižje gimnazije

7. 10. 2010
by

“Na levo naj krenem,

naj se na desno podam,

povej po pameti mi zdravi

srečo boljšo kje imam… ”

Ta naslov nam je dala tov. Avščeva daljnega leta 1958 kot zadnji spis pri slovenščini. Do takrat smo se namreč učili za “učitelje”, potem pa smo bili na razpotju v realno življenje, kar smo sveto verjeli, da ga bomo spremenili.

Izgleda, da je to križišče imelo še druge poti, da nas je razmetalo po svetu in vsakega s svojo usodo. Sreča in Usoda sta čudni gospe, ki sta nas spremljali  skozi ta nori svet.

Vzponi, padci in ponovno od začetka, čas pa kar beži in ko si enkrat trdno na tleh, si misliš, da bi drugič naredil vse boljše. Dvomim!

Ko gledam nazaj  te slike, mi je lepo, saj do sedaj skoraj ni bilo časa. Pa škoda, da vseh teh ljudi ni več, saj so tudi oni imeli načrte za bodočnost, pa jih je smrt prehitela. Življenje in smrt hodita skupaj z roko v roki. Življenje nam je bilo podarjeno z rojstvom, smrt smo vzeli v zakup. Ona samo čaka, da pobere kar je njenega, ne oziraje se na to, kdaj in kako boleče to naredi…

Lep pozdrav,

Milena Binkar (Koper, 19. 9. 2010)

____________________________________________________________

Spredaj ležita: Ludvik Kraševec  (Škrilje), Janez Gregorič

Prva vrsta z leve: Milena Žnidaršič – Binkar (Koper), Marija Strle – Trobec (Kozina), Jože Kočevar, profesorica Anica Hafner, profesorica Marica Avsec, Breda Martinek, Maja Avsec (hči prov. Avsec), Ivan Rojc, Jakob Palčič, Nika Žnidaršič – Kocjančič (Viševek), Vlado Glažar (Ljubljana), tov. Slavko Berglez.

Druga vrsta z leve: Breda Rus, Tilka Konc (Babno Polje), Naruha Drobun – Šepec (Podlož), Minka Munh – Lekan (Babno Polje), Danica Janež (Ljubljana), Milena Truden – Poje (Stari trg), Ivanka Zigmund (Vrhnika), Pepca Sedej – Turk (Sežana), Hermina Marinšek – Sajevic (Škofije – Koper), Marija Roverc – Popovič (Postojna), Tilka Posega (Postojna), Marta Gerl (Šmarata), Ema Drobnič – Kraševec (Stari trg), Marija Modic (Vrhnika), Toni Hace (Markovec).

Zadaj z leve: Vanda Hace (Lož), Bernarda Prevec -Sibiljkovič (Vrhnika), Evgen Prevec (Viševek), Ivan Zakrajšek, Jože Jakše, Jelka Kraševec (vrhnika), Janez Turk, Franc Bavec.

.

Kraj: Stari trg
Datum: 6. 5. 1958
Avtor: neznan
Zbirka: Milena Binkar
Skenirano: 21. 9. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. Marija Jezerka permalink
  7. 10. 2010 10:58

  Spoštovana gospa Milena!

  Tudi jaz sem bila ”sveto” prepričana, da je od mene odvisno skorajda že to ali se bo svet še naprej vrtel ali se bo zaradi moje kake napake ali lenobe ustavil.

  Težko nalogo in breme sem si naložila, sem dovolila, da so mi drugi naložili.
  Veliko let sem potrebovala, da sem osvojila najbolj osnovno in najbolj preprosto vedenje.

  Spremenim in delam lahko le in izključno zase. Posredno preko mene pa še za veliko ljudi, ki so mi ”dodeljeni” na moji življenski poti.

  Padci so kruti in težki. Šola življena te peha v isti ponavljalni razred vse do takrat dokler se pač ne naučiš. Nekateri se prej nekateri ”plačajo” visoko ceno.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: