Skip to content

1938 Cerknica – Igra Pod Golico

12. 11. 2010

Znano je, da je bilo v Cerknici pred drugo svetovno vojno družabno življenje mnogo bolj razvito kot danes. Obe društvi (Sokoli in Orli) sta vsako leto ob praznikih prirejali proslave, pustovanje, novoletno zabavo ter eno ali celo dve gledališki igri. Igre so bile zelo dobro obiskane in so jih po večkrat ponavljali. Od igranih iger naj imenujem samo Divjega lovca in Pod Golico. Tradicija gledališke dejavnosti se v Cerknici žal ne nadaljuje.

Zelo so bila priljubljena in uspešna Finžgarjeva dramska dela za ljudske odre.

 • Leta 1902 je izšla njegova prva ljudska igra Divji lovec, ki razgrinja trgično ljubezensko zgodbo med divjim lovcem – vojaškim skrivačem in hčerjo bogatega župana. Godi se v letu 1848.
 • V igri Naša kri (1912) je zajel misel o ljudskem odporu proti tujim oblastnikom na koncu francoske okupacije. V igro je seveda vpletel  ljubezensko zgodbo med merova Jerica in poglavarjem  skrivačev –  Štefanom.
 • Spor med dvema kmetoma in pravdarsko strast je oblikoval v tragični igri Veriga (1914).
 • V drami Razvalina življenja (1921) je realistično pokazal, kako kmečka družina propada, ker oče prisili hčer, da se poroči proti svoji volji. Iz obupa se je vdala alkoholu.

___________________________________________________________

Zelo zmahana slika prikazuje nastopajoče v igri Pod Golico. Ko sem pred nekaj dnevi pri zbiranju podatkov za ta članek vprašal v Knjižnici Jožeta Udoviča po knjigi Divji lovec in Pod Golico, so rekli, da teh dveh knjig v cerkniški knjižnici ni. Pa prav v stavbi, kjer je danes ta knjižnica, so pred drugo svetovno vojno igrali obe igri. Res zanimivo. 

Tu je igral moj stric Tone Kranjc, ki je v uniformi v sredini slike rahlo nagnjen v desno. Prav tako je igrala tudi moja mati, ki pa je ne prepoznam.

Režiser igre pod Golico je bil Mirko Javornik (1909-1986). Javornik je leta 1929 po maturi na gimnaziji v Ljubljani vpisal študij prava. Delal je kot svobodni pisatelj in prevajalec in postal 1935 glavni urednik dnevnika Slovenski dom. Ob koncu druge svetovne vojne je iz političnih nazorov zapustil domovino. Na tej sliki stoji skrajno desno.
Zadaj, v sredini s klobukom, je Janez Petrovčič iz Dolenje vasi.
“V času igranja igre Pod Golico” je na hrbtno stran slike s svinčnikom napisala moja mati in sliko shranila. 

Težko, da bo slučajni gledalec Starih slik prepoznal še kakšnega drugega akterja na sliki, če jaz sam ne prepoznam svoje matere!

Morebiti pa? Poskusimo!

Vir: nekaj podatkov sem našel v knjigi Pregled slovenske književnosti avtorja Stanka Janeža in Miroslava Ravbarja iz leta 1964, ki jo je izdala ZO Maribor.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: fotografija


4 komentarji leave one →
 1. 12. 11. 2010 09:09

  V Finžgarjevih Zbranih delih so vse njegove igre. Knjigo imajo v cerknišlim knjižnici.

 2. Anonimno permalink
  12. 11. 2010 09:20

  Ko sem prejšnji teden vprašal v Knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici, je gospa rekla, da teh dveh del ni v njihovem fondu. (Dusan Gogala)

 3. 12. 11. 2010 11:13

  Dušan, vem da si se zelo potrudil, ker vsi želimo napisati kar največ podatkov o določeni temi, a žal sem enak odgovor dobila jaz, ko sem iskala ”material” za Divjega lovca. Potem mi je gospa Mateja namignila, naj pregledam še vsa Finžgarjeva Zbrana dela. Sem si vzela čas in čepela tam ob polici, amapak sem jo našla. Tako da sedaj vem, da moram v takem primeru poiskati v Zbranem delu avtorja.

  Ampak kar je res, je pa res: ”dobri so bili ti Cerkničani in kulturno življenje se je resnično dogajalo!”

 4. pika permalink
  14. 11. 2010 16:19

  Na sliki sem prepoznala svojega očeta Janeza Petrovčiča,ko sem bila še majhna nam je večkrat pripovedoval kako so igrali,vem da je igral tudi v Divjem lovcu,včasih nam je kakšen odlomek tudi zrecitiral,igrala je tudi moja stara mama.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: