Skip to content

1953 Cerknica – Na traktorju

3. 01. 2011
tags:

Jankotov traktor je ujel neznan fotograf. Poleg  so se postavili od leve na desno: France Dragolič z Male gase, ki igra harmoniko, potem Janko Vidrih kot voznik, Polde Kos in Jože Mele.

Povsem verjetno je, da je slikano na Peščenku pred Primšarjevo hišo, ki še ni bila ometana — ni imela zunanje fasade. Traktor z registersko številko S-7433, ki stoji ob leseni ograji na makadamski cesti, je bil že ovekovečen v prispevku Cajnarje — delavci kmetijske zadruge.

Janko Vidrih in Jože Mele sta velikokrat vozila skupaj, seveda vsak na svojem traktorju.

Na zgornjem robu registerske tablice je lepo vidna odprtina v katero se je vstavil kurbel, s katerim se je motor ročno zagnalo. Za zagon motorja s kurblom je bilo potrebno kar nekaj moči. Mnogokrat pa je kurbel udaril nazaj in takrat si jih lahko krepko dobil po prstih.

Traktor ima razbito luč. Glede na položaj vzvratnega ogledala bi se dalo sklepati, da ni služilo svojemu namenu.

____________________________________________________________

Da fotografiranje včasih ni bilo kar tako, se vidi tudi iz tega, da je France na traktorju raztegnil meh na svoji lepo okrašeni klavirski harmoniki. Za Franceta se ne spomnim, da bi igral pri cerkniški godbi, je pa igral njegov oče. Pri godbi je bil tudi Janko. Nekaj časa  je vodil cerkniško godbo France Mele, Jožetov oče.
Fantje so na tej sliki oblečeni v obleke, kar da misliti, da se niso slikali na delovni dan. Na fotografa so torej počakali lepo urejeni, vsi na kratko postriženi. Na mnogih slikah, ki so bile objavljene v Starih slikah, imajo ljudje umazane čevlje — kakšne imajo na tej fotografiji, pa nam fotograf ne pove.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan, v obdobju okrog 1953 je nastalo več “traktorskih” slik
Avtor: neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 25. 9. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 3. 01. 2011 16:25

    France je igral harmoniko, dokler si ni kot “pravi Brestovec” poškodoval prstov. Harmonika je menda še na podstrešju. Pri godbi France ni igral, pač pa so tam igrali njegov oče, dva sinova in vnuk.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: