Skip to content

1922 Cerknica – Igralska skupina

18. 01. 2011

Tedaj so orli in sokoli tekmovali med sabo, kdo bo boljši. Orli so imeli dobre telovadce, sokoli so po svojih tekmovanjih prirejali zabave, oboji pa so redno uprizarjali priljubljene ljudske igre.

Leta 1925  so nekateri najbolj zagnani sokoli in njihovi podporniki  začeli zidati Sokolski dom. Takšen dom so že močno potrebovali, saj so pogosto uprizarjali igre kot so Razvalina življenja, Deseti brat in številne druge.  Pri postavitvi doma in v igrah so  bile nadvse aktivne tudi sokolice in mlajši sokoli, imenovani deca.  Tako so  se sokoli ob kulturnem hkrati  fizkulturno udejstvovali, saj so družno kopali za temelje doma. Pozimi leta 1928  so delali kulise za oder, vse dotlej pa  so vadili in tekmovali kar v Milavcovem skednju. Med igralci  so bili humorista France in Janez Turšič, pa odlična igralka Pepina Kralj, Zgonc, Mihevc…  France Turšič je celo hodil v Ljubljano na šminkarski tečaj, sicer pa je malo režiral in malo igral. Včasih mu je šminke pomagal prenašati brat Maks.  Igralska skupina je slikana pred Milavcovim skednjem, kjer so delali opeko, stari Szopko je delal tam. Skednja že zdavnaj ni več, se pa levo v ozadju vidi današnja občinska stavba in v sredini streha Meletove hiše. Ali je kdo od naštetih na sliki, ne vem. Prav tako mi ni uspelo ugotoviti, za katero igro gre.

____________________________________________________________

V  sredini prvi z leve sedi Janez Dragolič-Mežnarček. Janez drži puško.  Takšno sliko smo našli tudi v njegovi zbirki. Možakar na skrajni levi je verjetno režiser. Je to France Turšič?
Skrajno desno spodaj je Ludvik Lovko  – Koprivč.  Ali s polhovko na glavi in z bičem v rokah predstavlja lik iz domačega okolja – furmana? O Ludviku bo še govora.
Levo spodaj je Lojz Vidrih – Cibov. Po moji oceni Lojz nima več kot petnajst let, zato je verjetni čas nastanka slike leto 1922. Igralski rekvizit najbrž govori o njegovi »kmetski« vlogi.

Janez, Ludvik in Lojz so bili tudi kasneje prijatelji. Do vojne so skupaj igrali pri godbi.

Kraj: Cerknica
Datum: 1922
Avtor: neznan
Zbirka: Igor Kramar
Skenirano: 5. 11. 2010, Igor Kramar
Oblika: skenirana fotografija

7 komentarjev leave one →
 1. igor permalink
  18. 01. 2011 08:13

  S polhovko na glavi je Slavko Jeranče(prekrižane roke na srednji sliki) uradnik na sodišču v Cerknici,za ženo je vzel Ivanko Zgonc.Z belimi koravdami na spodnji sliki je Antonija Zgonc.

 2. 18. 01. 2011 10:30

  Igor, očitno hraniš še vse polno podatkov. Hvala!

 3. 18. 01. 2011 11:51

  Pravkar sem dobil telefonski klic. Našla se je še ena, enaka fotografija. Na zadnji strani je napisano:

  Igra Sokolskega društva – Rokovnjači – december 1924

  Zanimivo je, da je najprej pisalo “Divji lovec”, nakar je to prečrtano in čez napisano “Rokovnjači”.

  Metka, neverjetno dobro si določila letnico fotografije!

 4. Breda permalink
  18. 01. 2011 22:30

  Mozakar na levi ni France Tursic. Glede na to, da so nasemljeni, je tezko koga prepoznati.

  Milavcov skedenj je stal na mestu, kjer je sedaj blagovnica.

 5. 19. 01. 2011 22:21

  Več glav več ve. Morda nam bo uspelo razvozlati še kakšno preteklo skrivnost.

 6. Lado permalink
  30. 01. 2011 12:25

  Na prvi sliki je šest iz leve strani v zadnji vrsti Mary Zgonc Urbanc, v drugi vrsti drugi iz leve pa je Tone Urbas-od Staneta Urbasa oče. Poleg Mary pa je mogoče Marija Simičak-mama od Tonita.

 7. 1. 02. 2011 12:16

  Koliko je že prepoznanih! A čaka nas še veliko dela, saj so v arhivu še druge slike, na katerih so igralci še bolj zamaskirani.

Dodajte komentar

%d