Preskoči na vsebino

1954 Cerknica – Odkritje spomenika Ludviku Lovko

7. 02. 2011

Prva fotografija - proti Rakeku

Na mestu, kjer je med drugo svetovno vojno padel Ludvik Lovko — Bognar, po domače Koprivč Ludve. so 11. maja 1954 leta odkrili spomenik. Fotografiji v tem prispevku sta posneti ob odkritju spomenika temu plemenitemu človeku.

Spomenik je narejen v obliki okroglega stebra z dvodelnim tristranim podstavkom na okroglem zidanem temelju. Vrh stebra simbolizira Triglav, pred stebrom pa je vaza. Spomenik stoji južno od ceste Podskrajnik-Cerknica, vzhodno od vasi Podskrajnik. Spomenik je delo zidarskega mojstra Antona Skuka, osnutek zanj pa je naredil učitelj v Cerknici Janez Zajc.

Predvojnega člana Sokolske organizacije, kapelnika pri cerkniški godbi, revolucionarja, udeleženca zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju, po poklicu kolarja, so domobranci ustrelili 10. 4. 1944 s Skrajnika (kjer je peskokop), ko se je s kolesom vračal iz Zelš. Ludvik je takoj po okupaciji domovine rekel: »Zdaj je prišel naš čas«! In res! Takoj se je vključil v delo OF ter z vso vnemo pomagal ustanavljati odbore v vsej cerkniški okolici.

____________________________________________________________

Na svečanosti ob odkritju spomenika je igrala cerkniška godba, katere predvojni član in kapelnik je bil tudi Ludvik Lovko. Člani cerkniške godbe od leve proti desni: prvi je Jože Brence, tretji je Matija Mikše, nato si sledijo Jože Lovko, Stane Mele, Jože Turšič, Tone Mihevc, Slavko Mikše, Janez Dragolič, Janez Mekinda, neprepoznan s sklonjeno glavo, Tone Urh, France Tomšič in skrajno desno dva neprepoznana.
Na svečanost je prišlo veliko število ljudi. Na tej sliki smo (bilo nas je več, ki smo se trudili s prepoznavanjem) prepoznali, da Lidija Lavrenčič stoji levo od moškega v sredini slike. Spodaj desno, oblečen v jopici, pa stoji Ludvik Žnidaršič.

Druga fotografija - proti Cerknici

Glede na golo drevje in kar topla oblačila na prisotnih predvidevam, da je bilo odkritje spomenika na obletnico Ludvikove smrti, torej 10. 4. 1952. V desnem zgornjem kotu slike se vidi obronek Slivnice.Na obeh slikah v lahnem vetrcu plapolajo jugoslovanske zastave z belim poljem v sredini in premajhno zvezdo. Zvezda bi morala povezovati barve vseh treh polj.Zakaj niso bile izobešene tudi slovenske zastave?
Spodaj levo je Viko Žnidaršič, v sredini slike je Milka Gogala, desno od nje pokrita s temno ruto pa Rezka Lipovec. Malo dekletce z mašno v laseh v sredi spodaj je Helena Kusič, hči Rezke Lipovec, skodrani mladenič skrajno desno je Janez Kebe.
Spredaj v levem kotu v puloverju s tremi temnimi črtami in z naramnicama preko jopice je Niko Novak. Nad njim je Viko Leskovec. Skrajno desno stoji Ivo Harmel, levo od njega pokrita v ruti pa Tončka Szopko.

Dopolnjeno 14. 6. 2014

Fotografija je bila objavljena v Zborniku godbe Cerknica, ki je bil izdan maja 2014 ob 90. obletnici delovanja godbe.

Kraj: Podskrajnik
Datum: 10. 4. 1952
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Metka Dragolič, Dušan Gogala
Skenirano: 25. 9. 2010, 16. 8. 2010
Oblika: dve fotografiji

5 komentarjev leave one →
 1. 9. 02. 2011 22:44

  Neprepoznana godbenika sta Janko Vidrih in Ivan Caserman.

  Všeč mi je

 2. 14. 02. 2011 13:21

  Zanimivo bi bila imena otrok, ki stojijo v ospredju. sedaj so stari nekaj čez 60 let.

  Všeč mi je

 3. Anonimnež permalink
  5. 03. 2021 15:09

  Na peti fotografiji skrajno levi gospod s kravato je Sajevic mož Rozke, poleg je Micka obe sestre Ludvika

  Liked by 1 person

 4. Anonimnež permalink
  8. 03. 2021 17:02

  Pod Lidijo jeJulka Hvala pod njo paJelka Ule.

  Všeč mi je

 5. Anonimnež permalink
  12. 03. 2021 15:39

  Na zgorni sliki skrajno levo bi bila lahko Urbanc Magda pod njo pa njena sestra Zofija.

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: