Skip to content

1954 Cerknica – Odkritje spomenika Ludviku Lovko

7. 02. 2011

Prva fotografija - proti Rakeku

Na mestu, kjer je med drugo svetovno vojno padel Ludvik Lovko — Bognar, po domače Koprivč Ludve. so 11. maja 1954 leta odkrili spomenik. Fotografiji v tem prispevku sta posneti ob odkritju spomenika temu plemenitemu človeku.

Spomenik je narejen v obliki okroglega stebra z dvodelnim tristranim podstavkom na okroglem zidanem temelju. Vrh stebra simbolizira Triglav, pred stebrom pa je vaza. Spomenik stoji južno od ceste Podskrajnik-Cerknica, vzhodno od vasi Podskrajnik. Spomenik je delo zidarskega mojstra Antona Skuka, osnutek zanj pa je naredil učitelj v Cerknici Janez Zajc.

Predvojnega člana Sokolske organizacije, kapelnika pri cerkniški godbi, revolucionarja, udeleženca zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju, po poklicu kolarja, so domobranci ustrelili 10. 4. 1944 s Skrajnika (kjer je peskokop), ko se je s kolesom vračal iz Zelš. Ludvik je takoj po okupaciji domovine rekel: »Zdaj je prišel naš čas«! In res! Takoj se je vključil v delo OF ter z vso vnemo pomagal ustanavljati odbore v vsej cerkniški okolici.

____________________________________________________________

Na svečanosti ob odkritju spomenika je igrala cerkniška godba, katere predvojni član in kapelnik je bil tudi Ludvik Lovko. Člani cerkniške godbe od leve proti desni: prvi je Jože Brence, tretji je Matija Mikše, nato si sledijo Jože Lovko, Stane Mele, Jože Turšič, Tone Mihevc, Slavko Mikše, Janez Dragolič, Janez Mekinda, neprepoznan s sklonjeno glavo, Tone Urh, France Tomšič in skrajno desno dva neprepoznana.
Na svečanost je prišlo veliko število ljudi. Na tej sliki smo (bilo nas je več, ki smo se trudili s prepoznavanjem) prepoznali, da Lidija Lavrenčič stoji levo od moškega v sredini slike. Spodaj desno, oblečen v jopici, pa stoji Ludvik Žnidaršič.

Druga fotografija - proti Cerknici

Glede na golo drevje in kar topla oblačila na prisotnih predvidevam, da je bilo odkritje spomenika na obletnico Ludvikove smrti, torej 10. 4. 1952. V desnem zgornjem kotu slike se vidi obronek Slivnice.Na obeh slikah v lahnem vetrcu plapolajo jugoslovanske zastave z belim poljem v sredini in premajhno zvezdo. Zvezda bi morala povezovati barve vseh treh polj.Zakaj niso bile izobešene tudi slovenske zastave?
Spodaj levo je Viko Žnidaršič, v sredini slike je Milka Gogala, desno od nje pokrita s temno ruto pa Rezka Lipovec. Malo dekletce z mašno v laseh v sredi spodaj je Helena Kusič, hči Rezke Lipovec, skodrani mladenič skrajno desno je Janez Kebe.
Spredaj v levem kotu v puloverju s tremi temnimi črtami in z naramnicama preko jopice je Niko Novak. Nad njim je Viko Leskovec. Skrajno desno stoji Ivo Harmel, levo od njega pokrita v ruti pa Tončka Szopko.

Dopolnjeno 14. 6. 2014

Fotografija je bila objavljena v Zborniku godbe Cerknica, ki je bil izdan maja 2014 ob 90. obletnici delovanja godbe.

Kraj: Podskrajnik
Datum: 10. 4. 1952
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Metka Dragolič, Dušan Gogala
Skenirano: 25. 9. 2010, 16. 8. 2010
Oblika: dve fotografiji

5 komentarjev leave one →
 1. 9. 02. 2011 22:44

  Neprepoznana godbenika sta Janko Vidrih in Ivan Caserman.

 2. 14. 02. 2011 13:21

  Zanimivo bi bila imena otrok, ki stojijo v ospredju. sedaj so stari nekaj čez 60 let.

 3. Anonimno permalink
  5. 03. 2021 15:09

  Na peti fotografiji skrajno levi gospod s kravato je Sajevic mož Rozke, poleg je Micka obe sestre Ludvika

 4. Anonimno permalink
  8. 03. 2021 17:02

  Pod Lidijo jeJulka Hvala pod njo paJelka Ule.

 5. Anonimno permalink
  12. 03. 2021 15:39

  Na zgorni sliki skrajno levo bi bila lahko Urbanc Magda pod njo pa njena sestra Zofija.

Dodajte komentar

%d