Skip to content

1935 Cerknica — Fant

10. 06. 2011

v fotografskem ateljeju Mara v Dolenjem Logatcu se je leta 1935 fotografiral Tone Kranjc, po domače Trebči Tone iz Cerknice in nastala je pričujoča slika. Tone je bil rojen 24. 4. 1914 v Šempetru na Krasu, kjer je njegov oče služboval na železnici. Vendar družina po prvi svetovni vojni ni želela živeti pod italijansko oblastjo. Zato so se preselili v Cerknico, kjer je Tonetov oče prevzel domačo kmetijo. Tone je osnovno šolo obiskoval v Cerknici. Dokler ni šel k vojakom je delal na mali kmetiji in pomagal družini pri tolčenju kamenja na Kamni gorici.

Potem je postal orožnik. Služboval je v Požarevcu v Srbiji.

Med drugo svetovno vojno je bil Tone težko ranjen. V prvih dneh po napadu Madžarov na Jugoslavijo, so enoto v kateri je služboval Tone, poslali v boje na madžarsko mejo.

V hrbtenici je imel en šrapnel do smrti, drugega pa v pljučih. Kot ranjenec se je med vojno zdravil v različnih bolnišnicah. V beograjski bolnišnici ga je stregla domačinka iz Cerknice – Tončka Otoničar — Pocinova Tončka (1909 — 2001), ki je po drugi svetovni vojni delala kot medicinska sestra v Zdravstvenem domu v Cerknici.

____________________________________________________________

Tone je bil dober sadjar. Leta 1933 sta s svojim očetom posekala vsa drevesa na vrtu. Prav tako je naredil v svoji ogradi nasproti Trebčega vrta tudi Ludve Braniselj — Kundrov Ludve. Nato sta šla Tone in Ludve v Logatec po nove sadike sadnega drevja. Takrat je bilo po regijah dovoljeno saditi samo za regijo določene sorte sadnega drevja. To pa zato, da so po posameznih področjih ljudje sadili take vrste drevja, ki so v tistih regijah dobro rodila. Za cerkniško področje so bile predpisane jablane bobovec. Tone je zatem leto za letom precepljal bobovce v bolj žlahtne sorte.

____________________________________________________________

V mali levi zgornji žep suknjiča je Tone vtaknil neke vrste pisalo, podobno nemškemu nalivniku Geha. Prav tako je v gumbnico reverja suknjiča pripel verižico.Tone se je poročil leta 1947. Njegova žena je postala Ivanka Urbas, po domače Šəmičeva Ivanka z Male gase v Cerknici. Imela sta hči Miro.Tone Kranjc je umrl v Cerknici leta 1999.
Napis na zadnji strani slike:Človek, človek, vedi — da mladost beži, samo to me še spominja

— na vesele dni–.

Kranjc Tone.

Fotografijo je izdelal v naših krajih dobro znan logaški foto atelje “Mara”.

____________________________________________________________

Kraj: Logatec ali Cerknica

Datum: neznan, letnica je ocenjena glede na Tonetovo starost

Avtor: Foto Mara, Logatec

Zbirka: Dušan Gogala

Skenirano: 9. 8. 2010

Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: