Skip to content

1957 Cerknica – Slavnostni govornik ob 10 letnici Bresta

25. 10. 2011

Tovarna pohištva Brest je bila ustanovljena 25. oktobra 1947. To je bil čas prvega leta prve petletke. 10. letnico obstoja tovarne so Brestovci upravičeno lepo proslavili, saj je bil v naših krajih Brest največji delodajalec. Ljudem se ni bilo potrebno več izseljevati. Z ustanovitvijo in rastjo Bresta so imeli dobre pogoje za eksistenco v domačem kraju.

Slavnostni govornik ob tem jubileju je bil Janez Hribar, domačin iz Loža. Fotografijo je med slavnostnim govorom posnel neznan fotograf.

____________________________________________________________

Janez Hribar, s partizanskim imenom Tone Pogačnik, slovenski komunist, prvoborec, politični komisar, politik in narodni heroj se je rodil 3. septembra 1909 v Ložu, umrl pa 23. oktobra 1967 v Vrhniki v Loški dolini.

Janez Hribar je bil pred drugo svetovno vojno med organizatorji Društva kmečkih fantov in deklet ter kmečko-delavskega gibanja na Notranskem. Leta 1939 je postal član KPS.

Po okupaciji Jugoslavije je bil med prvimi organizatorji NOB, kateri se je tudi sam priključil. Sprva je bil namestnik poveljnika Šercerjevega bataljona, nakar je postal politični komisar Šercerjevega bataljona, Notranjskega in Krimskega odreda ter Šercerjeve brigade, namestnik političnega komisarja udarne 14. divizije, politični komisar 18. divizije ter 9. in 7. korpusa.

Na zboru odposlancev slovenskega naroda v Kočevju je bil izvoljen v plenum OF in v slovensko delegacijo, ki je odšla na II. zasedanje Avnoja. Bil je tudi član prve slovenske vlade po drugi svetovni vojni, ki je bila sestavljena  maja meseca leta 1945 v Ajdovščini.

Po vojni je opravljal več pomembnih političnih funkcij v CK ZKJ in v vladi LRS v kateri je bil med drugim minister za kmetijstvo, minister brez listnice (do 1949) in predsednik sveta za kmetijstvo in gozdarstvo LRS ( 1951-1952). Od 1945 do 1966 je bil tudi več let član najvišjih organov ZKS in SZDL.

Janez Hribar je bil pobudnik za ustanovitev podjetja Kovinoplastika Lož.
____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 25. oktober 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 8. 8. 2011
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    25. 10. 2011 16:19

    Naša šola se imenuje po njem:
    Osnovna šola heroja Janeza Hribarja Stari trg.

Trackbacks

  1. 1960 Lož – Pogled na mesto | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: