Skip to content

1959 Lož – Kovinoplastika Lož- V Pantariji

3. 12. 2011

Na teh velikih in glasnih strojih je v prostorih nekdanjega Zadružnega doma potekalo izdelovanje pohištvenih in gradbenih pantov.

Oddelek iz slike je bil v ozadju razdeljen na Štancarijo, kjer so iz velikih kovinskih plošč ali kolutov pločevine štancali  dele gradbenega in pohištvenega okovja. Stroj v ospredju je stal v Pantariji, na katerem so iz izsekanega grobega dela delavke ukrivljale pante in njihov daljši del tudi ostrile. Tako izdelani panti so bili največkrat umazani zaradi rjastega materijala. Pred nadaljno uporabo so jih očistili v velikih bobnih, ki so se nahajali za leseneno steno spodnje skupinske slike delavcev.

___________________________________________________________

Spodaj od leve si sledijo:- Miro Mlakar (vodja), Lukanc (oddelkovodja)- Ivanka Kočevar, Marica (Vrhnika), Jožefa Šumrada (Kozarišče), neznana- Ana Škrbec (Podgora), Ivanka Lekan (Pudob), Terezija Klančar, Marija Kandare, Marija Razdrih (Šmarata)- Ivan (Knežja Njiva), Tone Kočevar (Podlož), Francka  (Pudob), Intihar — Primoževa (Pudob)
Na preprosti delovni obleki in rokah obeh vodij oddelka je videti sledi nastavljanja in popravljanja velikih strojev.
Nasmejane delavke so že v zgodnji mladosti začele služiti svoj vsakdanji kruh. Ob steno v ozadju je naslonjeno kolo, ki je bilo za zaposlene iz okoliških vasi takrat skoraj edino prevozno sredstvo. Nobena redkost niso bili prehojeni  kilometri poti do dela in nazaj. Malica je bila prinesena od doma.

Slovarček:

  • pant: nosilni del pohištvenega ali gradbenega okovja
  • štancarija: oddelek izsekavanja grobih delov
  •  štancati: izsekavati
  • pantarija: oddelek izdelovanja pantov

____________________________________________________________

Viri:

  • Marija Perušek

Kraj: Lož
Datum: 1959
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Perušek
Skenirano: 20. 8. 20111
Oblika: dve fotografiji

Dodajte komentar

%d bloggers like this: