Skip to content

1971 Kozarišče – Lončarjev plac (2)

4. 12. 2011

Matijeva________ Jernajeva ____Pavlčeva hiša

Lesenih hiš je  v vasi le za vzorec. Večina hiš  je že od nekdaj zidanih.


____________________________________________________________

Zanimiv zapis o zidanih hišah v naši vasi sem našla v Slovenskem etnografskem muzeju, ki ga je  naredila ga. Fanči Škaf že leta 1962 po pripovedovanju domačina Franca Kraševec – Čenčarja  iz Kozarišč 18,  ki je bil takrat star 83 letin se glasi:

Prve zidane hiše so v teh krajih delali Kastauci (Kastel pri Reki). Pomnil jih je pripovedovalčev stari oče, ki je pravil, da so bili to izredno močni ljudje. Kasneje so hodili v te kraje italjanski in vipavski zidarji. Te pomni pripovedovalec. Italijani so bili zelo pridni; rekli so jim lastovke, ker so zjutraj že ob zori delali. “Palir” se je prišel domenit za delo že sredi zime, spomladi pa je pripeljal s seboj delavce. Italjani so znali varčevati z materialom, Vipavci pa ne. Plačani so bili v denarju, kuhali pa so si sami. Vse poletje so živeli ob polenti in siru. Skoraj vse hiše so zidane iz kamna. Kamen so dobivali največ v Šmaraškem hribu proti Babnem polju. Najboljši je “ta zelen kamen”, medtem ko “ta rjav kamen” razmrzne in potem razpade. Apno so žgali doma; nekoč so to delali Kastauci, med vojnama pa Dolenjci, doma nekje od Dobrega polja.

V Starem trgu je bil “štancar”, ki je klesal “kolone” (vhodna vrata). Bil je to Janez Lekan, doma iz Starega trga pri Češnjevcu. Ta je naredil večino kolon, ki jih še danes vidimo. Poleg kolon je delal tudi kamne za jasli in spomenike.

Sosedov Jože  mi je takole pojasnil v sestavku navedene izraze: “ta zelen kamen” so imenovali kamen “brstnik”, ta se ob kopanju plasti in poka kot steklo. “Ta rjav kamen” je apnenčaste sestave.

____________________________________________________________

 • Na cesti leži senca Prusnəkave hiše. Fotografinja je stala na Lončarjevi gasi in slikala Lončarjev plac. Cesta desno zavije v smeri Iga vasi, levo pa odpelje v Šmarato.
 • V Slovenskem etnografskem muzeju so pod sliko zapisali: “Lončarjev plac”, enonadstropna hiša je bila še pred nekaj leti gostilna Pri Andrejevci – Sterle Alojz, Kozarišče v Loški dolini.
Neprepoznan mladenič stopa proti Jernajevim. Na  pragu stoji tamlada – Ivana  Sterle (r. Lekan, Pudob) obrnjena proti tašči Mariji (r. Urbiha, Podgora) , ki pred seboj v vozičku pazi (mjərka) vnukinjo Irmo. Slike ne moremo povečati toliko, da bi osebe prepoznali znesljivo. Glede na datum nastanka fotografije  sklepam, da sem osebe  pravilno navedla.

____________________________________________________________

Slovarček:

 • Kastauci: prebivalci naselja Kastav pri Reki. V naših krajih so gradili hiše, oglarili ter delali ceste, saj  so bili specialisti za gradnjo cest na kraških tleh.

____________________________________________________________

Viri:

 • Slovenski etnografki muzej
 • Jože Antončič

Kraj: Kozarišče
Datum: 1971
Avtor: Tanja Tomažič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej; Številka fotografije: II_2335.jpg
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

4 komentarji leave one →
 1. Janja Kozarka permalink
  5. 12. 2011 20:40

  Omenjeni pripovedovalec Franc Kraševec – Čenčarjev – je bil Ivanov stari oče, ki smo ga spoznali v prispevku: http://stareslike.cerknica.org/2011/09/27/1962-kozarisce-ivan-med-igro/.

Trackbacks

 1. 1925 Kozarišče – Blatna gasa « Stare slike
 2. 1962 Kozarišče – Janeščeva hiša I. | Stare slike
 3. 1962 Kozarišče – Od kod ime vasi | Stare slike

Dodajte komentar

%d