Skip to content

1958 Cerknica – Pogled iz Hrenove hiše

12. 01. 2012

Slavko Hren je okrog leta 1958 napravil ta posnetek iz prvega nadstropja Hrenove hiše. Na letnic0 1958  sklepam zato, ker so Levštkovi okrog leta 1954 naredili betonsko ograjo okrog hiše, ki se je sicer na sliki ne vidi — hiše namreč, saj je skrita za Mesojedčevo hišo na levi strani slike. Okrog leta 1960 pa je bilo ponovno pogozdovanje sprednje, to je zahodne rebri Slivnice, vendar se mladik mladih borovcev na sliki še ne vidi.

“Šalčke” (cilj mulcev s fračami), ki se vidijo v desnem spodnjem kotu fotografije so bile pritrjene na telefonskem drogu, ki je stal ob Hrenovi hiši.

Zdaj, ko so po naseljih kabelski elktrični vodi, telefonski pa v glavnem v zemlji, mladež skoraj, da ne ve, kaj so to šalčke. Šalčke smo rekli porcelanastim izolatorjem, na katere je bila privezana “električna” ali “telefonska” žica in so bile podobne poveznjenim skodelicam ter priročne tarče mladih fračarjev. Tudi učitelji v šoli so nas pogosto svarili pred tem kvarnim početjem, pa ni dosti zaleglo.

Slikano je bilo v oblačnem in deževnem vremenu, saj se na makadamski podlagi odsevajo luže in zakrpe.

Hiša v ospredju je Rakovcova. Pred nekaj leti so jo podrli in na njenem mestu zdaj stoji lepa in moderna stanovanjska hiša, v katero sta se z Rakeka preselila Drago Mazij in njegova žena Valči, ki je bila rojena v prikazani hiši.Zadaj levo je Martinova hiša v kateri živi Jože Mulc — Martinov Jože.
Glede na postavo in držo možakarja na sliki sem popolnoma prepričan, da je to France Mesojedec — kovaški mojster, ki stoji pred svojo hišo, v kateri je imel tudi kovačijo. Danes je Mesojedčeva hiša prazna in pred njo mnogokrat prodajalci prodajajo sadje.Trta, ki se jo vidi pred Mesojedčevo hiše se je od takrat do danes močno razrastla.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1958
Avtor: Slavko Hren
Zbirka: Slavko Hren
Skenirano: 9. 11. 2011 (Slavko Hren)
Oblika: skenirana datoteka

One Comment leave one →
  1. Breda Sikkens - Tursic permalink
    12. 01. 2012 20:22

    Res ne mores falit, to je Mesojedec

Dodajte komentar

%d bloggers like this: