Skip to content

1949 Cerknica – Vaja prve pomoči

19. 01. 2012

Prizorišče praktičega prikaza prve pomoči je glavno križišče pred Žumrovo hišo v Cerknici. Glede na oblačila slikanih se je to dogajalo poleti, glede na senco Žumrove hiše pa zgodaj dopoldne, leta 1949.

Znati nuditi prvo pomoč je namreč zelo pomembno, saj je prva pomoč neposredna zdravstvena oskrba, ki jo dobi poškodovanec na kraju dogodka. Običajno se jo opravi s preprostimi pripomočki in z improvizacijo. Pri prvi pomoči se mora ukrepati naglo, pravilno in v pravem zaporedju. Laična prva pomoč traja toliko časa, dokler ne pride strokovna pomoč.

Anka Mele — Primšarjeva s Peščenka nadzira dajanje prve pomoči.Zadaj se vidi še od druge svetovne vojne poškodovano poslopje sodišča. Za njim pa hišo v kateri so bili cerkniški zapori.
Nudenje prve pomoči se razlikuje glede na vrsto poškodbe ali obolelosti. Prav tako se razlikuje, če je poškodovanec pri zavesti ali je nezavesten. V prikazanem primeru gre za poškodbo glave, poškodovanec pa je pri zavesti. Tečajnica prve pomoči izvaja obojestransko obvezo glave. Poškodovanec sedi na nosilih.
Na sliki sta Magda Dolničar in Lojze Gogala, ki je pri vaji zato, ker je bil aktivist Rdečega križa. Rdeči križ si namreč vseskozi prizadeva za izobraževanje ljudi v osnovnem znanju prve pomoči. Zato prvo pomoč ne, da bi pomišljali, povezujemo z Rdečim križem. Celo več, istovetimo jo znjim.
Zadnja stran, sicer brez datuma, je očetu služila, da je sporočil pozdrave.Takrat se mnogo stvari ni bilo na voljo. Veliko izdelkov se je kupilo le na karte, ki smo jim rekli tudi točke. Karte so bile v veljavi nekako do leta 1952. Zanimivo je, da oče ni imel tinte, ker se ni dobila in je pisal z navadnim pereščkom na peresnici in s tinto za žige, ki je bila lila barve.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica, glavno križišče
Datum: 1949
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 2. 11. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: