Skip to content

1944 Gornje Jezero – Jelen

22. 01. 2012

Fotografija prikazuje dva mlada fanta v partizanski opravi. Posnetek sta omogočila neznanemu fotografu spomladi leta 1944 na Gornjem Jezeru. Levi na sliki je Jože Simšič – Jelen, iz Laz pri Planini. Poleg njega stoji Dane Matko – Matija.


____________________________________________________________

Ko so naše kraje okupirali Italijani, je bil Jože med prvimi mladimi fanti v vasi, ki so začeli z organiziranim in konspirativnim zbiranjem orožja in opreme. Ko je nastopila nevarnost, da jih odkrijejo, se je s skupino, ki jo je vodil, pridružil rakovškim fantom, ki so prvi odšli v partizane. Tako je bila sredi marca leta 1942 v gozdovih Racne gore ustanovljena Rakovška četa. V začetku je štela 35 mož. Vsi so bili z Rakeka, le dva sta bila iz Laz.

Tudi z obleko je bilo podobno. Sčasoma so začeli dobivati pomoč od Angležev. Jože Simšič je povedal, da so pomoč od Angležev sprva prejemali v Loški dolini, kasneje pa to ni bilo več mogoče.

Spomni se, da so neko zimo dobili obvestilo, da je pomoč prispela na Hrvaško. Izvedeli so tudi, da gre za zimske plašče. Kljub mrazu so se odpravili bolj lahno oblečeni, brez plaščev. Tako je tam vsak lahko oblekel nov plašč, enega je pa pospravil še v torbo.

Sčasoma so za obleke borcev skrbele tudi domače šivilje, kot na primer Gornikova Jožica iz Žerovnice.

____________________________________________________________

Jelen je bil s svojimi komaj 18 leti najmlajši, danes pa je edini še živeči borec Rakovške čete. Je tudi edini, ki se je v svojih zapisih potrudil za ohranitev spomina na teške čase in ljudi s tega dela Notranjske.
Vojna vihra je zajela tudi prav mlade fante! Dane Matko – Matija je bi doma z Rakeka.

Jelen ima za pasom italijansko bombo in pištolo, njegov tovariš Matko pa dve staro-jugoslovanski, narezani bombi.Te so bile pri partizanih posebej priljubljene, saj so bile neprimerno učinkovitejše od italijanskih, ki so napravile veliko hrupa, a bolj malo škode.  Območje učinkovanja je bilo pri starojugoslovanskih precej večje.

Sprva je bilo z opremo bolj težko, borca na sliki pa sta že dobro opremljena. Na začetku partizanskega upora, je bil najpomembnejši vir orožja in opreme kar sovražnik oziroma orožje, ki so ga zaplenili sovražniku.Obe brzostrelki na sliki sta italjanski.

____________________________________________________________

Vir:

  • Jože Simšič – Jelen

Prispevek je napisal: Arne Kozina

Kraj: Gornje Jezero
Datum: spomladi 1944
Avtor: neznan
Zbirka: Jože Simšič – Jelen
Skenirano: 7. 1. 2012
Oblika: kopija fotografije

2 komentarja leave one →
  1. 22. 01. 2012 08:27

    Matija ima zanimivo pokrivalo. Takega še nisem zasledil pri partizanih…

  2. Arne permalink
    22. 01. 2012 11:51

    G. Jelen pravi, da je kapa že prava – ne pa njena številka (premajhna). Sicer pa so partizani do kapitulacije Italije nosili kape triglavke, po tem pa so prišle titovke. Nekateri si jih neradi zamenjali in so triglavke nosili do konca vojne.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: