Skip to content

1961 Cerknica – Tumcovi

4. 02. 2012

Sliko sem posnel leta 1961 na Mali gasi. Desno je naša hiša, levo pa se vidi vogal Tumcove hiše. Na sredi Male gase pa trije Tumcovi (levo) in trije Gogalovi. Takrat je bila Mala gasa še neasfaltirana, meterorna voda je odtekala po širokem kamnitem grabnu.

Tumcov priimek je Lipovec. Pri Tumcovih je bilo pet otrok: Slava, Jože, Janez, Mile, Helena ter oče Jože in mati Rezka.

Danes v Tumcovi hiši ne živi nobeden Tumcovih več. Hiša je bila prodana, tako, da imamo zdaj druge sosede.

Jože mlajši je bil po vrsti drugi Tumcov otrok. Rojen leta 1936 je bil izučen mizar. Zaposlen je bil na Brestu. Vojake je služil na ladji Galeb, ki jo je Tito uporabljaj za državniška potovanja. Jože je bil na  Galebu v času, ko je šel Tito v Egipt, Indijo, Burmo in Indonezijo in seveda Jože z njim. Iz Bombaja je Miletu prinesel ročno uro, Heleni pa gumijaste natikače, kakršni so se kasneje prodajali tudi pri nas in smo jim rekli japanke.

Ko sem bil star sedem let mi je Tumcov Jože naredil prve in edine smučke. Takrat se namreč nismo smučali, ampak smo se smučkali. Smučke so bile iz jesenovega lesa. Ukrivil jih je v kropu, ki ga je segrel v kotlu za kuhanje svinjske hrane. Vezi za smučke — šponarje je prinesel Negrotov Tine iz Ljubljane, Jože pa jih je pritrdil na smučke. Te smučke mi je potem prinesel Miklavž. Palice za smučanje sem si naredil sam. Šel sem na Slivnico kjer sem odrezal dve leskovi palici in jim pritrdil jermene za oprijem roke. Na spodnjem koncu sem v vsako zabil  žebelj, da ni spodrsavalo. To ni bila najboljša rešitev, saj se je po nekaj odrivih žebelj ugreznil v srčiko palice. S temi smučkami sem se smučal v obdobju cele osnovne šole.

Kasneje se nisem več smučkal. Danes se s takimi smučmi ne bi smučal nihče, takrat sem pa mislil, da boljših smuči nima niti Janez Polda. Še veste, kdo je bil to?

Od leve:

 • Jože Lipovec starejši,
 • Rezka Lipovec,
 • Helena Lipovec,
 • Mili Vuković,
 • Milka Gogala in
 • Lojze Gogala.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica, Mala gasa
Datum: 1961
Avtor: Dušan Gogala
Zbirka: MiliVuković
Skenirano: 22. 10. 2011
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Slavko permalink
  4. 02. 2012 12:45

  Dusan spet si mi obudil spomine na mlada leta.Tumcovega Jozeta sem dobro poznal no saj smo tako rekoc rastli skupaj tudiJaneza se dobro spominjam mislim da je on odsel v Ljubljano v zeleznisko solo in se tam izucil za strojnega kljucavnicarja.Tudi Mileta se spominjam ravno tako se spominjam Slavke bila je toliko stara kod moja sestra.
  Kakor se ti Jozeta spominjas tako se jaz spominjam Janeza Martincic -Juretovga iz Dolenjega Jezera on mi je naredil jesenove smucke on je bil moj birmanski boter izucen je bil za kolarja.Pred tem sem imel dobre italijanske vojaske smucke pa so mi jih milicarji zaplenili ker so bile vojaske.Te vojaske smucke sem pa nasel nad Lovrickavo stalo.Naredili smo skakalnico na takrat imenovani Svinji gorici.
  Pa se malo zares in za hec ob mojem prvem obisku domovine po dvajsetih letih sem vprasal prijatelja kje zivi pa mi rece da zivi na Sinji gorici ja kje pa je to no ja na Golanu a to je v Izraelu ne to je tam za britofom.Koncno sva se le razumela da poprej je to bila Svinja gorica.
  Dobro vprasanje gdo je bil Janez Polda?Posebno za mlajso generacijo trd oreh.
  Janez je bil legendarni slovenski smucarski skakalec poznan doma in v tujini.Mislim da je zacel kariero enkrat leta 1948 pa vse do leta 1956.Mislim da je umrl leta 1964.
  Nisem siguren zdi se mi da je Janez prvi ki je skocil v Planici preko 100m.

 2. dusangogala permalink
  4. 02. 2012 13:20

  Slavko pozdravljen!
  Tumcova Slavka je rojena leta 1935, mislim, da je Jože rojen leta 1936 (morda celo 37), Janez 1938 in Mile 1945. Vsi trije Tumcovi fantje so že umrli. Živita še Slavka in Helena.
  Ja, Svino Gorico so kar ne lepem preimenovali, pa škoda. Seveda pa je za stanovalce Svine Gorice lepše slišati, da stanujejo na Sinji Gorici.
  Imaš pa odličen spomin, res je Janez Polda umrl leta 1964, rojen je bil pa leta 1924. Kot sem pravkar prečital v Leksikonu Sova (ki ga je leta 2006 izdala Cankarjeva založba v Ljubljani) na strani 123, je Avstrijec Sepp Bradl (1918 — 1982) prvi na svetu preskočil 100 metrov (101,5 m v Planici leta 1936).
  Prosim Te še za komentarje, sem jih zelo vesel.
  Lep pozdrav!
  Dušan

Dodajte komentar

%d bloggers like this: