Skip to content

1901 Velike Bloke –- Pred Malensko hišo

6. 04. 2012

Gostilničar, trgovec in poštni uslužbenec Jože Lavrič iz Nove vasi je v prvih letih 20. stoletja izdal nekaj »Dopisnic« z motivi z Bloške planote. Iz Velikih Blok sta to bloški most in pričujoča fotografija Malenske žage, mlina in gostilne iz leta 1901.

Hiša stoji ob potoku Bloščica, neposredno ob bloškem mostu. Ob Bloščici sta poleg tega mlina delovala še Veselov mlin nad Nemško vasjo in Stebrov mlin in žaga v Velikih Blokah.

____________________________________________________________
Malenski so se pisali Gorjup. V prvi polovici 20. stoletja je bil gospodar posestva Jože Gorjup. Imel je devet hčera zaporedoma, kot deseti se je rodil sin Jože. Ob takem številu deklet je bil po ustnem izročilu velikokrat v sporih z bloškimi fanti, ki so po njegovem preveč opletali okoli gostilne, mlina in žage in zalezovali dekleta.

Leta 1910 je Malenski Jože za poplačilo posojila prepustil gostilniško dejavnost Filipu Jeriču, ki je iz Goriškega z ženo najprej prišel v Velike Lašče h Koprivcu in nato v Velike Bloke. Tako je ob Malenskih nastala znana gostilna »Pri Lipetu«. To hišno ime je Filip Jerič prinesel še iz Goriškega. Pri Malenskih sta ostala mlin in žaga.

____________________________________________________________

Po cesti iz Dolenjskega se je tovorništvo razvilo predvsem po izgradnji železnice Dunaj-Trst. Ceste čez Boncar-Novo vas in Bloško polico še ni bilo. Glavna prometna žila je šla iz doline Krke čez Velike Lašče, Lužarjev breg, Velike Bloke in Strmec proti železniški postaji Rakek.
 Ob gostilni pri Malenskih in nato pri Lipetu so furmani ponavadi zavili mimo mostu čez vodo, da so napojili živino. Kot vidimo na tej stoenajst let stari fotografiji, ki kaže praznični dan, so obilno gasili tudi svojo žejo. O brezvestnih gospodarjih, ki na cesti ob mlinu v Velikih Blokah v pivnici pijejo ali pa še kvartajo, svojo trudno živino pa puščajo v kakršnem koli vremenu brez varstva in krme, je pisal že  Karel Hojkar leta 1856. (Janez Kebe, Loška dolina z Babnim poljem, str. 328).
Malenski mlin in žaga sta prenehala obratovati malo pred letom 1960. Danes sta lastnika hiše Vinko in Damjana Otoničar.

____________________________________________________________

Prispevek je napisal Lojze Mazij

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1901
Avtor: neznan
Zbirka: Lojze Mazij
Skenirano: 17. 2. 2012
Oblika: razglednica

8 komentarjev leave one →
 1. bozatoni permalink
  6. 04. 2012 09:20

  Zelo zanimiv prispevek o Malenskih in Lipetovih. Na razglednici je lepo vidno, kako je bilo tam preko mosta včasih zelo živahno. Tudi takrat, ko sem še jaz bila na Blokah.

 2. 28. 03. 2016 12:36

  Našli smo enako razglednico, ki je bila poslana 1913.

Trackbacks

 1. 1965 Velike Bloke — Cerkniški gasilci « Stare slike
 2. 1933 Velike Bloke – Most čez Bloščico | Stare slike
 3. 1955 Velike Bloke – Na Malenskem jezu | Stare slike
 4. 1935 Velike Bloke – Lipetov Viktor | Stare slike
 5. 1976 Velike Bloke – Stebrova botra | Stare slike
 6. 1960 Velike Bloke – Severna stran Bloškega mostu | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: