Skip to content

1942 Cleveland – Tone Perušek

5. 04. 2012

Sneg je pobelil ameriško vojaško oporišče. V ozadju v vrsti stojijo zgradbe, ki so morda služile namestitvi vojakov saj iz vsake izhaja visok cevast dimnik. Za leseno ograjo je parkiranih nekaj vojaških vozil, pred katerimi se je s svojim motorjem slikal Tone Perušek (Anthony Perusek). Točnega kraja  nastanka slike mi ni uspelo ugotoviti, zato sem pripisala samo kraj Tonetovega prebivanja.


____________________________________________________________

Tone Perušek (r. 1916), je drugi izmed treh otrok, ki so se v času izseljenstva rodili Jakobu in Ivani Perušek. Po vrnitvi družine v domačo Podcerkev je z opravili na kmetiji njegovih staršev ter priložnostnim delom v gozdu odrastel v mladeniča, kateremu nobeno delo ni bilo tuje.

Na služenje vojaškega roka je bil poslan v Kočevje. Kmalu je bil  v deželi zaslužek vedno težji, zato je sklenil, da se bo vrnil v Ameriko. Tamkajšnja državljanska obveznost ga je ponovno vpoklicala v vojaške vrste, v katerih je ostal vse do zaključka druge svetovne vojne. Njegovo vzdržljivost je že ob vstopu med vojake opazil nadrejeni, ki je pri pregledu čete ocenil koliko časa bo posamezni vojak prestal med njimi. Za Toneta je vedel da bo ostal do konca vojne.

Vojaki njegove divizije so sodelovali v hudih bojih na Pacifiku. Nekoč so med dvodnevnem napadom  v vodi vztrajali in preživeli le z dihanjem po slamici. Ostalo je samo dvanajst vojakov  cele divizije. V številnih bojih, kjer so japonci tudi  bežali kot bravinci,  je bil kar sedemkrat ranjen.

Na prireditev ameriške vojske leta 1960 je Tone povabil tudi svojo mater Ivanko Perušek iz Podcerkve. Slavnost je vodil takratni predsednik ZDA Dwight David Eisenhover. Med potekom prireditve je general vstal, prekinil zasedanje in najavil da je med njimi gost iz Slovenije. Tonetova mama Ivanka je vstala in se priklonila vsej dvorani. “Bil sem jaz tam. Bog živi slivovico!”, so bile še njegove besede, ki jih ji je poklonil.

Tudi Tone ni pozabil na Podcerkev in je nekajkrat obiskal domačo Bločenovo hišo v Kotu.

____________________________________________________________

Po trikotnih oznakah na ovratniku in spominu gospe Marije Perušek predvidevam, da je bil Tone pripadnik ene od pehotnih divizij, vendar so trikotne oznake tudi na uniformah konjeniške divizije. Čez nebojno uniformo nosi usnjeno torbo ali tok za pištolo.
Obut je v  vojaške škornje s posebno visokim zavezovanjem vezalk. Na motorju je nameščena prednja vetrna zaščita za obraz in ščitniki za noge.

Slovarček:

  • bravinci : mravlje
  • Kotu: del vasi, kot ga imenujejo vaščani Podcerkve

____________________________________________________________

Viri:

  • Marija Perušek (po pripovedovanju tašče Ivane Perušek)

Kraj: Cleveland
Datum: v letih začetka druge sv. vojne
Avtor:neznan
Zbirka: Marija Perušek
Skenirano: 15. 1. 2012
Oblika: fotografija – povečava

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: