Skip to content

1940 Velike Bloke — Družba sredi Velikih Blok

27. 04. 2012

Na praznično popoldne so se sredi vasi pred ljubljanskega fotografa postavila tri mlada dekleta in dva fanta.

Po končani izgradnji vojašnic  1935 – 1938 so fotografi pogosteje prihajali v Velike Bloke in si ob nedeljah in praznikih s fotografiranjem vojakov in oficirjev služili svoj kruh. Ob tem so večkrat nastale tudi fotografije domačinov.


____________________________________________________________

Na sredi vasi pri odcepu ceste v Malo gaso so se pred Klančarjevo hišo pražnje oblečeni postavili (od leve proti desni):

  • Marija Hiti — Mazejeva, rojena 1919,
  • Lojze Mazij –- Matevžev, rojen 1909,
  • Justina Zakrajšek –- Koščakova, rojena 1921,
  • Rudolf Škrabec –- Malizjev, rojen 1919 in
  • Malka Hiti – Mazejeva, rojena 1922.
Fotografija kaže takratno praznično moško in žensko obleko. Da je ročna ura predstavljala veliko dragocenost, je pokazala Justina z držo svoje leve roke.Fanta sta bila člana Društva kmečkih fantov in deklet in sta si pripela značilna pušeljca.Marija je kmalu po fotografiranju odšla k usmiljenkam in v tem stanu vztrajala celo življenje. Kot zadnja od družbe je umrla leta 2011. Justina se je po vojni poročila s sosedom Janezom Škrabcem –- Malizjem. K Mazejevi Malki se je priženil Tone Pirc iz Raven na Blokah.
Rudolf, ki je bil izučen mesar je padel kot talec za bloško vojašnico ob italijanski ofenzivi julija 1942. Krojač Lojze je že pred vojno kupil na pol zgrajeno hišo v Velikih Blokah –- danes št. 60 in si po vojni ustvaril družino in nadaljeval s krojaško dejavnostjo.Na istem mestu takratnega fotografiranja še danes stojita prenovljena Klančarjeva hiša in hlev, kot tudi Bregarjeva hiša (viden je del hiše na desni). Klančarjeva in Bregarjeva hiša sta bili že pred drugo svetovno vojno kriti z opeko, kar je bila takrat precejšnja redkost. Pred Klančarjevim hlevom še vedno rasteta dva v Velikih Blokah edina divja kostanja.
Osebe na fotografiji je prepoznal 92 letni Jože Mazij.

____________________________________________________________

Prispevek je napisal Lojze Mazij

Viri:

  • Iva Mazij,
  • Jože Mazij (st).

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1940
Avtor: Foto Tourist, Lojze Šmuc, Aleksandrova c. Ljubljana
Zbirka: Ivana Mazij
Skenirano: 17. 2. 2012
Oblika: fotogafija

No comments yet

Dodajte komentar

%d