Skip to content

1946 Podcerkev – Hlepinovi

28. 04. 2012

France Truden je slikal svojo družino. Objavili smo kar že nekaj njegovih fotografih. Za druge predvidevamo, da so njegovo delo. Prav je, da ga kot fotagrafa tudi spoznamo, čeprav je spominov nanj ostalo še zelo malo.

 ____________________________________________________________

France Truden  se je kot delni invalid že v mladosti izučil fotografske tehnike. Pred njegov večji fotografski aparat s temnim pregrinjalom in stojalom, so prihajali prebivalci različnih koncev Loške doline. Pri delu je uporabljal tudi malce manjši aparat. Poleg kmetovanja mu je fotografiranje pomenilo dodaten zaslužek, vendar svojim naročnikom ni postavljal visoke cene. Na svoje fotografije so čakali tja do tri tedne.

Ob požigu njegove rojstne hiše leta 1942 je bilo  pogubljenih in uničenih precej fotografij, negativov in steklenih plošč iz predvojnega obdobja. Izgubil je tudi sestro Jožefo, sam pa je bil primoran v internacijo. Odpeljan je bil v Šempeter, od tam pa z ostalimi osemnajstimi vaščani v italijansko taborišče Ustica (Palermo). Ujetniško dobo je prestajal proti koncu vojne tudi v nemških taboriščih.

Začasno je Hlepinova družina dobila domovanje v hiši Mavkotovih. Tu je tudi nastal ta družinski posnetek. Pred tem zidom je nastalo veliko fotografij in Viktor Sterle–Knausov se spominja, da je pomagal pri beljenju le- tega. Kot radovedni fantič je pogosto zahajal na večerna druženja pri Hlepinovih.

“Hodili smo poslušat radio, saj so ga imeli prvi v vasi. France je bil tudi naročnik na revije Tovariš, Slovenski poročevalec, Ljudsko pravico. Kot Francetov opazovalec sem postal tudi njegov občasni pomočnik retuširanja negativov.  Popravljal sem  nezaželjene mozolje in vse preveč opazne napake. Svoj kotiček je France imel v eni izmed sob zgornjih prostorov, ki je bila vedno zatemnjena. Večkrat sem si že sam zastavil vprašanje, kako je Francetu uspevalo predvojno delo, saj je bila elektrika v vas napeljana šele leta 1942. Morda si je osvetljeval s karbidovkami. Najbolj ljub kotiček je imel v Samprtovi ogradci, kjer jer sta stali dve skali. Tam je najraje fotografiral.” Omenil je tudi, da je v razdejanju hlepinove hiše leta 1942 uspel rešiti kar nekaj Francetovih negativov.

Hlepinovi so si v povojnem obdobju obnove hiš postavili novo na koncu vasi proti Nadlesku, vendar so se za ceno zemljišča morali odpovedati svoji ogradi, ki so jo imeli Pod peščenkom. France Truden je nadaljeval s fotografijo tudi v kambri tretjega doma.

Pred kratkim nam je hranitelj njegove fotografske zapuščine v ogled odstopil del zbirke z ohranjeno fotografsko opremo. Z nestrpnostjo pričakujemo tudi preostalo vsebino.

______________________________________________________

Ivana Truden (r. 1906), poročena v Knežak Frančiška Truden (r. 1879), doma iz gostilne pri Vragu na Gorenjem Jezeru.
Fotograf Franc Truden (r. 1899) Franc Truden st.(r. 1864).
Dušan Truden (r. 1932), sin Ivane Truden. V letih po koncu vojne so  dečki kot boljše obleke, pogosto nosili angleške vojaške uniforme, ki so jih predelali domači žnidarji (krojači). Vedno zaželjeni pripis na zadnji strani “od 15 aprila 1946”.

____________________________________________________________

Viri:

 • Stanislav Hace
 • Viktor Sterle

Kraj:Podcerkev
Datum: 15. 4. 1946
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Marija Perušek
Skenirano: 20. 8. 2011
Oblika: fotografija

10 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  10. 05. 2012 22:30

  kako lepo je videti družino na sliki,dandanes pa je to redkost ,da se slikamo skupaj.

 2. Will Littke permalink
  28. 05. 2023 21:51

  Hello – I am Jennifer (Nylander) Littke. Frank Truden is my granduncle. My grandparents, Emilija Znidarsic and Aloyz (Louis) Truden, and Louis’ brother, John Truden immigrated from Podcerkev to B.C. Canada around 1928-30. Louis & John are Frank’s brothers. I have the original of this picture from my grandparents’ photo album. But our picture was mistakenly identified. Thank you for the correct identification. I have more earlier family pictures from Podcerkev, probably taken by Frank Truden. that I would be willing to share. I had no idea until I read this series of articles that Frank Truden was a photographer. We visited Frank and also brother, Stanley, in 1976……Jennifer (Nylander) Littke

Trackbacks

 1. 1944 Podcerkev – Ludvik Gregorič | Stare slike
 2. 1954 Podcerkev – Fricov Marjan | Stare slike
 3. 1952 Podcerkev – Skupina z Dušanom, Vrtnarjevimi in Francetom Trudnom | Stare slike
 4. 1954 Podcerkev – Nova Hlepinova hiša | Stare slike
 5. 1942 Ulaka nad Starim trgom – Štiri žrtve | Stare slike
 6. 1939 Podcerkev – Avtoportret Franca Trudna | Stare slike
 7. 1941 Podcerkev – Fotograf, ki je razbil Ducejevo sliko | Stare slike
 8. 1930-1956 Podcerkev – Mali angelčki in izmišljena zgodba | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: