Preskoči na vsebino

1946 Podcerkev – Hlepinovi

28. 04. 2012

France Truden je slikal svojo družino. Objavili smo kar že nekaj njegovih fotografih. Za druge predvidevamo, da so njegovo delo. Prav je, da ga kot fotagrafa tudi spoznamo, čeprav je spominov nanj ostalo še zelo malo.

 ____________________________________________________________

France Truden  se je kot delni invalid že v mladosti izučil fotografske tehnike. Pred njegov večji fotografski aparat s temnim pregrinjalom in stojalom, so prihajali prebivalci različnih koncev Loške doline. Pri delu je uporabljal tudi malce manjši aparat. Poleg kmetovanja mu je fotografiranje pomenilo dodaten zaslužek, vendar svojim naročnikom ni postavljal visoke cene. Na svoje fotografije so čakali tja do tri tedne.

Ob požigu njegove rojstne hiše leta 1942 je bilo  pogubljenih in uničenih precej fotografij, negativov in steklenih plošč iz predvojnega obdobja. Izgubil je tudi sestro Jožefo, sam pa je bil primoran v internacijo. Odpeljan je bil v Šempeter, od tam pa z ostalimi osemnajstimi vaščani v italijansko taborišče Ustica (Palermo). Ujetniško dobo je prestajal proti koncu vojne tudi v nemških taboriščih.

Začasno je Hlepinova družina dobila domovanje v hiši Mavkotovih. Tu je tudi nastal ta družinski posnetek. Pred tem zidom je nastalo veliko fotografij in Viktor Sterle–Knausov se spominja, da je pomagal pri beljenju le- tega. Kot radovedni fantič je pogosto zahajal na večerna druženja pri Hlepinovih.

“Hodili smo poslušat radio, saj so ga imeli prvi v vasi. France je bil tudi naročnik na revije Tovariš, Slovenski poročevalec, Ljudsko pravico. Kot Francetov opazovalec sem postal tudi njegov občasni pomočnik retuširanja negativov.  Popravljal sem  nezaželjene mozolje in vse preveč opazne napake. Svoj kotiček je France imel v eni izmed sob zgornjih prostorov, ki je bila vedno zatemnjena. Večkrat sem si že sam zastavil vprašanje, kako je Francetu uspevalo predvojno delo, saj je bila elektrika v vas napeljana šele leta 1942. Morda si je osvetljeval s karbidovkami. Najbolj ljub kotiček je imel v Samprtovi ogradci, kjer jer sta stali dve skali. Tam je najraje fotografiral.” Omenil je tudi, da je v razdejanju hlepinove hiše leta 1942 uspel rešiti kar nekaj Francetovih negativov.

Hlepinovi so si v povojnem obdobju obnove hiš postavili novo na koncu vasi proti Nadlesku, vendar so se za ceno zemljišča morali odpovedati svoji ogradi, ki so jo imeli Pod peščenkom. France Truden je nadaljeval s fotografijo tudi v kambri tretjega doma.

Pred kratkim nam je hranitelj njegove fotografske zapuščine v ogled odstopil del zbirke z ohranjeno fotografsko opremo. Z nestrpnostjo pričakujemo tudi preostalo vsebino.

______________________________________________________

Ivana Truden (r. 1906), poročena v Knežak Frančiška Truden (r. 1879), doma iz gostilne pri Vragu na Gorenjem Jezeru.
Fotograf Franc Truden (r. 1899) Franc Truden st.(r. 1864).
Dušan Truden (r. 1932), sin Ivane Truden. V letih po koncu vojne so  dečki kot boljše obleke, pogosto nosili angleške vojaške uniforme, ki so jih predelali domači žnidarji (krojači). Vedno zaželjeni pripis na zadnji strani “od 15 aprila 1946”.

____________________________________________________________

Viri:

  • Stanislav Hace
  • Viktor Sterle

Kraj:Podcerkev
Datum: 15. 4. 1946
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Marija Perušek
Skenirano: 20. 8. 2011
Oblika: fotografija

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: