Skip to content

1958 Cerknica — Družina Turšič (2)

31. 05. 2012

Fotografija neznanega fotografa je nastala leta 1958 pred Jurčkovim taborom na Placu v Cerknici, kjer se je družina Turšič zbrala in se dogovorila glede oporoke, ki jo je naredila mati Ivana. Oče Ivan je namreč umrl že leta 1941. Fantje, razen Jožeta, so bili vsi pleskarji. Dekleti sta se ukvarjala z bolj estetskimi dejavnostmi: z glasbo, s športom in z ročnimi deli. Delati jima ni bilo potrebno, saj so bratje in oče zaslužili dovolj, da so preživljali družino.

Po drugi svetovni vojni so si Turšičevi začeli ustvarjati družine.

Leta 1958 je bil torej čas, da se je družina dogovorila, kdo bo skrbel za mamo Ivano in podedoval tabor. Kot je zapisano, je slika je nastala pred taborom potem, ko so se zedinili, da tabor podeduje Maks saj je le on imel naslednike. Do smrti pa mora skrbeti za mamo Ivano. Ostali bratje in sestre, ki so bili izven Cerknice, so dobili sobo, kjer so lahko prenočili, kadar so prišli na obisk. Lojze je dobil pravico do uporabe delavnice, ki je bila v pritličju tabora in v prizidku.

Na tem segmentu stojijo od leve proti desni:

 • Vojko Vovk, ki je občuduje Lambretto,
 • Janez Turšič in
 • Lojze Turšič.

Janez se je poročil z Betko iz Sevnice in se preselil v Metliko. Lojze je ostal v Cerknici, kjer je imel pleskarsko obrt. Poročil se je z babico Anico, ki je še dolgo po vojni spravljala otroke na svet v Cerknici in v okolici. Po njeni upokojitvi okrog leta 1960 so ženske rojevale samo še v porodnišnici.

 • Gizela in njen mož
 • France,
 • Maks ter
 • Mima.

Najstarejši France je šel v Koper, kjer je imel soboslikarsko in črkoslikarsko podjetje. Poročen je bil z Gizelo, ki jo je spoznal v Splitu. Fantje so namreč čez zimo delali v Splitu, saj je bilo doma za pleskanje premraz.

Mima se je preselila v Koper. V Glasbeni šoli je poučevala igranje na harmoniki.

Maks se je v Logatcu izučil za frizerja. Po vojni se je poročil z Maričko Treven iz Rovt nad Logatcem, ki je bila v službi na Občini v Cerknici. Otroci so se rodili samo Maksu. Imel je tri hčerke. To so: Miljana, ki se je rodila leta 1950, Breda, rojena leta 1954 in Leonida, rojena leta 1958.

 • Štefi (Stanin mož) na Lambretti in
 • Stana.

Stana se je poročila po drugi svetovni vojni in živela v Domžalah.

Na sliki ni Jožeta. Jože se ni poročil. Imel je trgovino v Ratečah. Na Češkem pri Bati se je izšolal za poslovodjo. Bil je poslovodja v Domžalah, po drugi svetovni vojni pa je odšel v Kanado. Hišo v Domžalah je zapustil sestri Stani. Jože je postal kontrolor (contoller) pri podjetju Bata. Knjigovodje je kontroliral po celem svetu. Jože je okrog leta 1960 zbolel za sladkorno boleznijo. Okrog leta 1970, že upokojen pa se je vrnil v Domžale. Bil zelo napreden in navdušen nad vsemi tehničnimi novostmi.

____________________________________________________________

Viri:

 • Breda Sikkens

Kraj: Cerknica, pred taborom na Placu
Datum: 1958
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 4. 4. 2012
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  31. 05. 2012 08:44

  Motor ki je na sliki je skoraj gotovo NSU PRIMA 150 ki je bil za tista leta zelo priljubljeno vozilo.
  Je pa zelo podoben Lambretti ki je bila italijanske proizvodnje tako kot Vespa.

Trackbacks

 1. 1960 Gorenje Otave — Praznovanje rojstnega dne « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: