Skip to content

1970 Cerknica – Nastop Deltoidov

10. 06. 2012

Menda gre za enega od prvomajskih nastopov v Cerknici, najverjetneje pred Brestom, enkrat med leti 1969 in 1973 19741. Deltoidi so v Cerknici večkrat nastopali tudi v “hotelu”, ki je takrat služil kot mladinski center. Sobote so se začele z igro taroka ali šaha, potem pa se je šlo na ples.

____________________________________________________________

Za tisti čas je bilo značilno, da skupine niso imele veliko avtorskih skladb. Deltoidi so igrali glasbo drugih izvajalcev za različne okuse poslušalcev. Zlati repertuar so bile skladbe  skupin Crveni koralji, Bele vrane, Pro arte in drugih. Nekaj jih lahko poslušate:

Roboti – Mramor kamen i željezo
Crveni Koralji  –  Kad bih bio drvoseća
Ivica Šerfezi – Suze liju plave oči
Pro Arte – Lola
Pro Arte – Tike tike tačke

Zagrebška skupina Crveni koralji so bili ena prvih jugoslovanskih rock skupin, tudi oni so v glavnem reinterpretirali tuje uspešnice. Se še spomnite pesmi kot so “Drvosjeća da sam ja”, “Mramor kamen i željezo”?  Crveni koralji so radi izvajali instrumentalne skladbe skupine The Shadows, z značilnim zvokom  solo kitare.

____________________________________________________________

Člani skupine so se pogosto menjavali. Današnja slika je tretja te skupine, ki smo jo objavili,  pa smo na vsaki našli drugačno zasedbo.

Ko se je Janez Žnidaršič, sicer soustanovitelj cerkniškega benda Stalaktiti,  leta 1969 ali 70 odločil, da bo prestopil k Deltoidom, so na izpraznjeno mesto orglanista k Stalaktitom  povabili Bojana Štefančiča. Torej sta oba benda dobila nova orglarja skoraj istočasno.

Foušije med bendi niso poznali in radi so si priskočili na pomoč, če je le bila potrebna. Na neki veliki fešti v Novi vasi  (ali je bil prvi maj ali 29. november) so Deltoidi in Stalaktiti nastopali skupaj. Vsaka skupina je na oder postavila svoje ozvočenje. Da bi dobili močnejši in boljši sound pa so feršterkerijo še malo pokombinirali. To bi bilo skoraj usodno. Ozvočenja niso bila pravilno ozemljena in ko je eden od Deltoidov istočasno prijel za kitaro in Stalaktitov mikrofon, je skozenj stekel močan tok. Na srečo so bili ostali člani poleg in prisebni, na pomoč so priskočili  eni in drugi, na silo povlekli kable iz mikrofona, kitare in omrežja … in na  srečo so jo odnesli brez posledic. V tistih časih so se dogajale podobne nesreče tudi s slabim izidom.

____________________________________________________________

 • Stojan Šparemblek, saksafon
 • Milan Rudolf iz Cerknice, trobenta – pri rosnih 19-ih letih je umrl v prometni nesreči
 • Janez Žnidaršič, el. orgle
 • in mladina nad odrom
 • Franc Sterle, bas kitara
 • Ljubo Bavec, vokal in ritem kitara

Slovarček:

 • komad: skladba
 • foušija: nevoščljivost
 • fešta: zabava tudi veselica, ples
 • sound: zvok
 • feršterkerija: ozvočenje

____________________________________________________________

Viri:

 • Mario Žnidaršič
 • Bojan Štefančič

Kraj: Cerknica
Datum:  enkrat med letom 1969 in 1973 19741
Avtor: neznan
Zbirka: Mario Žnidaršič
Skenirano: 10. 3. 2012
Oblika: fotografija

1Dopolnjeno 15. 12. 2022

6 komentarjev leave one →
 1. Brane permalink
  10. 06. 2012 11:05

  Slika je zaneslivo posneta po letu 1971, ker sem do konec leta 1971 pri Deltoidih igral bobne, takrat pa še ni igral trobente Rudolf, ampak je prišel kasneje. Nesreča z elektriko se je res zgodila v Novi vasi, nesrečnik pa je bil Franc Žnidaršič – Videc, ki jo je kar srečno odnesel. Krivda je bila, ker so Stalaktiti imeli ozemlitev vezano skupaj z nulo, nekdo pa je vtikaš spulil iz vtičnice in ga nato obrnjenega vtaknil nazaj, tako, da je nulo priklopil na fazo.

 2. 11. 06. 2012 18:34

  Lola, …

  Stara menza,..

  in kurenta,…

  • Janja Kozarka permalink
   11. 06. 2012 22:12

   tokrat smo pa skrivnostni.

 3. 12. 06. 2012 07:53

  Pod ”masko – larfo”, do polnoči je lahko skrivnostno.

Trackbacks

 1. 1976 Cerknica – V hotelu | Stare slike
 2. 1970 Rakov Škocjan – Spomini na Deltoide in mlade čase | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: