Skip to content

1939 Stari trg – Gasilska vaja

18. 06. 2012

Del gasilne brigade iz Starega trga je na redni vaji. Iz potoka Brežiček črpajo vodo, čeprav se zdi, da je poletni čas vodni pretok že precej zmanjšal. Na prednjem delu vozička z brizgalno so po mostku napeljane brizgalne cevi.

____________________________________________________________

S pomočjo donatorskih prispevkov, denarjem različnih prireditvenih aktivnosti in pozitivnim odgovorom deželnega odbora vojvodine Kranjske, je bilo gasilno društvo že v prvem desetletju delovanja opremljeno z brizgalno, sedmimi lestvami, enim mačkom, šestimi cevmi po 10 m, štiriintridesetimi oblekami in zastavo. V baraki v Pudobu in v Danah so imeli shranjeno po eno brizgalno. V naslednjih letih je društvo pridobivalo vse več novih članov, ki so se predvsem v letu 1904 vsakih štirinajst dni udeleževali društvenih vaj.

Društvo je še naprej živelo z zaslužkom veselic. Zapleti so se pričeli le pri zagotavljanju konj, ki so ob požarih prevažali gasilno opremo. Ob vsem trudu pri rednem vzdrževanju opreme,  gasilnega doma in pomoči krajanom ob nesrečah, so nameravali društvo kar razpustiti.  Na srečo je vodstvo med pravila umestilo vrstni red obvezujočih konj za prevoz in delovanje je steklo naprej.

Število članov je vseskozi zadovoljivo naraščalo in v letu 1939 je vodstvo sklenilo nabavo novih paradnih uniform, pasov in čepic. Sodelujoči odnosi med vodstvom in člani se je odražalo tudi na vajah, ki so se jih do začetka vojne vestno udeleževali.

____________________________________________________________

Redna vaja gasilcev je potekala na sončen poletni dan, saj se je dogajanju pridružilo nekaj bližnjih stanovalcev, ki so odvrgli zgornja oblačila. Tudi otroški radovedneži so v lahkih oblačilih.
Na vozičku z brizgalno stoji poveljnik gasilcev, ki budno spremlja sestavo in nameščanje cevi v starotrški Brežiček.
V ozadju je ravno takšna, kot je še dandanes, vidna Debevčeva hiša, kjer so imeli kovaško obrt. Na desni strani fotografije je hiša Šepcevih.
Žig:Foto TuristLojze ŠmucLjubljanaAleksandrova 8

____________________________________________________________

Viri:

  • Kronika gasilskih društev, 1988

Kraj: Stari trg
Datum: 1939
Avtor: Foto Tourist
Zbirka: Andreja Tomec
Skenirano: 18. 3. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: