Skip to content

1957 Cerknica — Gasilska parada (3)

8. 07. 2012

Ob 70-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica so cerkniški gasilci pripravili veliko parado. Fotografija prikazuje gasilce, ki gredo dopoldne v sončni nedelji 7. 7. 1957 po klancu Pod kaplanijo od Placa navzdol proti Sokolskemu domu. Na dvorišču pred Sokolskim domom je bil osrednji prireditveni prostor.

Današnji pogled na ta klanec je precej drugačen, spremenjen, bolj moderen, mestni. Na desni strani je bil Kravajnetov vrt. Zdaj tega vrta ni več, ampak so na njem zgradili štiri poslopja. Klanec, ki mu nekateri rečejo tudi Zakristija, je že dolgo asfaltiran.

____________________________________________________________

Osrednji del proslavljanja 70-letnice delovanja cerkniških gasilcev je bil torej na dvorišču Sokolskega doma. Na terasi sokolskega doma je imel govor tudi navišji gasilski funkcionar po položaju v Sloveniji, revolucionar in pisatelj, naš rojak Matevž Hace iz Podcerkve, ki je bil v tistem času predsednik Gasilske zveze Slovenije.

Prav tako je ob tej priložnosti spregovoril tudi takratni predsednik Gasilskega društva Cerknica, Janez Otoničar.

____________________________________________________________

France Obreza — Cibkov France je tretji z leve v prednji vrsti in nosi zastavo. Prepoznali smo dečka v kratkih hlačah, ki korači ob robu klanca navzdol na skrajni levi strani fotografije. To je Jože Zakrajšek — Blažičov Jože.
Tudi Lojze Hren, dolgoletni cerkniški pismonoša, ki ga vidimo na skrajni desni strani te fografije, nosi zastavo. Gasilca, ki nosi podobo povečane gasilske čelade in gasilca v sredi slike nismo še prepoznali.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 7. 7. 1957
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 1. 9. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. Anka permalink
    8. 07. 2012 09:32

    Dušan jaz imam v spominu pod koplanijo ne pa zakristijo. Mogoče bi bil levi zastavonoša Urbancov Milan. Za Blažičevega Jožeta pa ne vem če bil se mi zdi malo prevelik. LP Anka

Trackbacks

  1. 1957 Cerknica – 70. letnica PGD (3) | Stare slike
  2. 1957 Cerknica – Proslavljanje 70-letnice v Sokolskem domu | Stare slike

Dodajte komentar

%d