Skip to content

1970 Zelše — Napajanje pri koritu

31. 07. 2012

Stane Šajn se je s konji vračal s težkega dela v gozdu v Rakovem Škocjanu. V Zelšah je pri koritu napajal konja. “Ta dva komata sem pa jaz naredil“, je Stane Šajn zaslišal glas za seboj.  Še preden se je Stane obrnil, je Viko Obreza, po domače Cibkov Viko pritisnil na sprožilec fotoaparata.

____________________________________________________________

Viko je delal, preden je pred leti odšel v Cleveland, v sedlarski delavnici, ki jo je vodil Tone BartolSedlarska delavnica je stala na lokaciji med zdajšnjima poslopjema pošte in občine v Cerknici.

Viko jel sicer doma v Dolenji vasi, njegova žena Joža pa je Štefetova z Velike gase v Cerknici. Bila sta lep par.

Viko je prišel leta 1970 na dopust iz Amerike in je šel tega dne na obisk v Zelše, saj je v Zelšah živel Vikotov star prijatelj Kutežev Andrej.

Stanetova konja šimel in fuks, vprežena v 20 colski gumar, se napajata, ko jih Viko fotografira. Viko je dal film razviti in narediti slike v Ameriki in je to sliko potem poslal Stanetu v Cerknico.

Tega korita v Zelšah, pa tudi korit v Cerknici, ki so bila podobna temu, že dolgo ni več. Tudi konje so nadomestili traktorji. Gozdarska mehanizacija je naredila velik napredek, tako da je tudi delo ljudi v gozdu olajšano.

Stane je ta dva konja kupil marca meseca leta 1965 in sta v gozdu delala do leta 1980.

Zadaj desno je videti osebni avto Audi, ki ga je vozil Cibkov Viko.

____________________________________________________________

Vir:

  • Stane Šajn

Kraj: Zelše
Datum: 1970
Avtor: Viko Obreza
Zbirka: Stane Šajn
Skenirano: 3. 7. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d