Skip to content

1930 Cerknica — Ob Glavni cesti (1)

7. 10. 2012

Področje med zgornjo in spodnjo Žumrovo hišo je že pred drugo svetovno vojno začelo postajati novo središče trga in pomembnejše od starega središča Cerknice na Placu.

Jakob Kranjc, ki je bil lastnik ene od trgovinic v tem delu trga, je okrog leta 1930 najel neznanega fotografa, ki je napravil ta posnetek Kranjčeve trgovine.

Na levi strani Glavne ceste si sledijo hiše:

  • zgornja Žumrova hiša,
  • hiša Jakoba Kranjca,
  • Hiša Maričke Werli in
  • Gorjupova hiša, ki jo s hišo Maričke Werli povezuje obok.
Ob Glavni cesti ob Žumrovi hiši sta bile dve trgovinici. Trgovinico, ki se jo vidi z odprtimi polkni je imel Jakob Kranjc, naslednjo proti Gorjupovi hiši pa je imela Marička Werli. V obeh trgovinah pa se je bilo mogoče oskrbeti s cigaretami in tobakom.
Pogled na Rakovcovo hišo. Pred njo že dolgo ni tega drevesa. Še oreha, ki se ga pa sploh še ne vidi na tej sliki in je kasneje visoko zrastel malo levo od tega drevesa, še ni videti.Pred Rakovcovo hišo je mož v svetlem oblačilu, ki korači proti mostu.
Konj je privezan v senci dveh kostanjev, ki sta rastla na Maričinem vrtu, to je na vrtu Maričke Werli. Na tem vrtu je danes cerkniška tržnica. Konjski lastnik pa po vsej verjetnosti gasi žejo v Gostilni Javornik v spodnji Žumrovi hiši, katere lastnik je bil Ivan Žumer.
Marija v Cerknici je dobila obisk. Ob tem so se spomnili na teto in Tili ter ji z razglednico Cerknice poslali srčne pozdrave v Travnik v Loški potok.Izgleda, da je bilo natisnjenih ogromno znamk, ki jih je bilo potrebno porabiti. Zakaj? Zato, ker je na razglednici poslani dne 30. 11. 1930 znamka Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, čeprav se je ime države spremenilo že 3. oktobra 1929 v Kraljevino Jugoslavijo.

Avtorja fotografije nismo mogli določiti. Na razglednici piše le, da jo je založil Jakob Krajnc. Je znak K v krogcu od avtorja? Je to Kregar, ki je tudi fotografiral po naših krajih?

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1930
Avtor: neznan;
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31. 7. 2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: