Skip to content

1932 Begunje – Erjavčkova družina

26. 11. 2012

 Mramorjeva, po domače Erjavčkova družina se je pozno spomladi leta 1932 slikala pred domačo hišo v Begunjah.

Fotografija je slabše ohranjena. V ozadju se vidijo vrata v hlev in desno ograja njihovega vrta. Drevje je že ozelenelo, otroci so  v kratkih rokavih. Ob kakšni priliki so se zbrali, pa ne vemo.

Na sliki pa poleg Erjavčkove mame pogrešamo očeta Rjavčkovega Janeza, velikega šaljivca, o katerem še danes krožijo mnoge zgodbe. Kot na primer tista, ko so mu hudomušni vaščani skrili njegovega oslička. Nekam visoko so ga skrili, na neko podstrešje ali morda celo v cerkveni zvonik. Erjavčkov Janez pa, po vasi gredoč, raztegne svojo harmoniko. Ko osliček zasliši znani zvok,   prav po oslovsko glasno zariga. Pa je Erjevček oslička prav hitro našel.

Slikati pa se stari Erjavček ni maral, zato njegove slike nismo našli. Le enkrat se je menda v Trstu slikal med plesom z vročekrvno plesalko in je sliko kot razglednico poslal domov, da bi dražil svojo ženo.

Levo stojita orožnik Anton Mramor in njegova žena Mrakova Pepa iz Kurje doline. Desno stoji Kopitova Ivana iz Begunj. Spodaj sedita Pepca Turšić – Kotova in njen mož Janez Mramor, po poklicu krojač; ki sta kasneje živela v Ameriki.

Zgoraj levo stoji France Mramor z ženo. France je bil kolar, živel je na Uncu.

Sledita Marija Mramor, poročena Dragolič in Janez Dragolič iz Cerknice. Verjetno je Janez našel ženo v Begunjah, ko je tja hodil telovadit s sokoli.

Spodaj sedita sestri – Erjavčkova Urša in Kopitova mama.

Otrok desno spodaj je Kopitova Ivanka ali pa morda Dragoličev France.

Mala Jožica je roke zakopala v žepe predpasnika,

Janezek pa je prav uəfərtən s šjəramə in metuljčkom.

Fotografija je obrezana, najbrž kar s škarjami. Nekdo je odstranil rob, da je bila primerno velika za v album.

Slovarček:

 • uəfərtən: lepo urejen, čeden
 • šjəre: naramnice

Viri:

 • Ivanka Rupar
 • Slavka Dragolič

Kraj: Begunje
Datum: 1932
Avtor: neznan
Zbirka: Srečo Dragolič
Skenirano: 5. 3. 2011
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. Mojca permalink
  8. 01. 2013 08:36

  Otrok desno spodaj glede na leto nastanka slike ni Kopitova Ivanka, ker je bila rojena nekaj let pozneje. Najbrž je to Dragoličev France.

 2. coprnca permalink
  27. 01. 2013 14:20

  Mrakova Pepa ni iz Kurje doline, ker je bila stara leta 1932 samo 12 let (rojena leta 1920), ni bila poročena in je umrla leta 1943.
  Mrakava Katja 🙂

 3. medra permalink
  28. 01. 2013 09:17

  Obe pripovedovalki, sestrični Ivanka in Slavka, sta opisali fotografijo zgolj po pripovedi svojih staršev. Slavka se je rodila pol leta po nastanku fotografije. In res sta o prvih dveh levo zgoraj povedali različni zgodbi. Zapisala sem tisto, ki se je zdela bolj verjetna. Po drugi verziji sta bila Tone in gospodična poleg njega samska in godna “za oženit”, zato naj bi ju za šalo postavili skupaj. Gospodična naj bi bila Dragoličeva Johana, sestra Janeza Dragoliča (stoji skrajno desno). Ne vem, ali je res. Ali je torej imela Mrakova Pepa iz Kurje doline sploh kakšno povezavo z Erjavčki?

  • coprnca permalink
   28. 01. 2013 10:02

   mogoče so bili mišljeni Mrakavi iz gornjega dela Begunj. Mrakava Pepa pa mislim, da ni imela nobene povezave z Erjavčki (razen da so imeli njivo blizu njihove hiše).

 4. Mojca permalink
  26. 02. 2013 14:32

  Gospodična, ki stoji skrajno desno je zagotovo Kopitova Ivana, ki se je naslednje leto poročila s Kranjc Antonom iz Dobca. Ali je na sliki mogoče Erjavčkova Anica, ki je živela v Beogradu?

 5. medra permalink
  5. 03. 2013 10:27

  Gospodična poleg Toneta bi bila lahko tudi njegova sestra Anica, vendar tega ne morem zanesljivo potrditi.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: