Skip to content

1930 Na terenu — Vojaške vaje

6. 12. 2012

Rezerviste ob mercedesu je posnel neznan fotograf.

Mesta nastanka fotografije nisem mogel ugotoviti. Tudi ne vem kje so rastli tako lepi divji kostanji. Morda je ta fotografija povezana z dogodkom objavljenim v 1930 Cerknica — Vojaške vaje. Lahko pa da je povezana z razporedom, ki je v vojaški knjižici Toneta Zgonca: Kranj, Sokolski dom. Stavba v ozadju z današnjimi očmi še najbolj spominja na zadnjo stran kasarne ali železniško postajo.

V avtu je po vsej verjetnosti general, saj oficirji, tudi višji, kot major, podpolkovnik in polkovnik, ne bi uporabljali tako dragocenega avtomobila. Zato ima general tudi drugačno kapo od ostalih. Drugačno kapo od ostalih ima tudi drugi z leve spredaj.

Edini zanesljivo prepoznani do zdaj je prvi z leve. To je Tone Zgonc iz Cerknice. Vojaški obvezniki so imeli dolžnost služiti vojaški rok in po končanju služenja vojaškega roka so bili obvezni služiti v rezervni sestavi armade. Na vojaških vajah, ki se jim je reklo tudi orožne vaje, je bilo praktično urjenje posameznikov, formacijskih enot ali štabov z orožjem ali z drugimi sredstvi vojne tehnike z namenom seznanitve s taktičnimi in tehničnimi lastnostmi le-teh in z njihovo praktično uporabo.

Izvanreden avto — športni elegantni mercedes 6/25/38 iz leta 1921. To je bil prvi tip serijske izdelave mercedesa z Rootsovim kompresorjem, ki ga je Mercedes predstavil na berlinskem salonu leta 1921. Avtomobil je bil torej prvi avtomobil s kompresorjem in je imel 4-valjni vrstni motor z zgoraj ležečo odmično gredjo. Bil je daleč pred svojim časom in je po svetu vzbujal ogomno zanimanje.


Oficir ali podoficir je tudi drugi z leve spredaj, saj ima usnjene komašne, ki se jim po SSKJ pravilno reče gamaše. Gamaše so prevleka za čez čevlje, ki varujejo gležnje ali meča pred mrazom in snegom. Ostali vojaki imajo platnene obujke, ki jim po domače pravimo fece.

Viri:

 • Trevor Legate: MECEDES BENZ — Zgodovinski prerez od začetkov do sedanjosti, Učila International, Tržič, 2010, stran 48,
 • Igor Kramar in
 • Mala splošna enciklopedija, tretja knjiga, DZS Ljubljana 1976, stran 650.

Kraj: neznan
Datum: 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Igor Kramar
Skenirano: 7. 10. 2012 (Igor Kramar)
Oblika: skenirana datoteka

6 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  6. 12. 2012 09:47

  Tisti ki sedi zadaj ima višji čin saj nosi posebno kapo,ovratnik temejše barve,uniformo z prednjimi žepi ter opasano sabljo. Druga dva,ki sta v temnejših oblekah imata verjetno nižji čin in imata drugačen kroj obleke in nosita opasač (širši vojaški pas).Sta pa sigurno v spremstvu oficirja ki sedi zadaj.
  Ostali trije so v svetlejših delavnih oblekah in eden ima v roki celo kladivo.
  Mogoče so jim popravili okvaro na avtu po so se za lon slikali z z njimi?

 2. Anonimno permalink
  7. 12. 2012 13:48

  Meni se pa zdi, kot da bi bilo slikano za občino.

 3. medvedd permalink
  7. 12. 2012 17:58

  Tudi meni se zdi, da bi bilo to lahko za občino.

 4. Anonimno permalink
  7. 12. 2012 19:54

  Ko sem pogledal sliko je tudi meni bila prva misel občina verjetno zaradi nadstreška.

 5. 8. 12. 2012 20:16

  Mislm kere zakon slikce ej..

 6. dusangogala permalink
  10. 12. 2012 11:15

  Ni sedanja občinska hiša v Cerknici.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: