Skip to content

1953 Cerknica — Pustovanje (2)

27. 01. 2013

Maškare so se počasi pomikale proti gostilni na Peščenku, cerkniški fotograf Jože Žnidaršič — Bajček pa jih je neutrudno fotografiral in prav njemu se moramo zahvaliti, da jih lahko zdaj vidimo.

Maškare so se pomikale iz gostilne v gostilno. Lahko so se razvrstile po vsej širini zasnežene glavne ceste, saj takrat o cestnem prometu, kot ga poznamo danes, ne moremo govoriti. Prav dobro se spominjam časov, ko sem spoznal številke. To je bilo kakšno leto ali dve kasneje od nastanka te fotografije. Moj oče je bil trgovec in je prodajal čevlje v prodajalni v Žumrovi hiši. Mnogokrat sem šel k njemu v trgovino. In ker sem že poznal številke, sem opazoval avtomobile, tovorne in luksus, ki so se vozili po glavni cesti ter na listek zapisoval njihove registrske številke. V celem dopoldnevu jih ni bilo nikoli deset, spomnim se, da jih je v enem dopoldnevu peljalo mimo največ devet. Toliko avtomobilov zdaj pelje v minuti. Takrat smo se lahko brezskrbno sankali po cerkniških klancih.

Na tem segmentu sta (od leve):

 • France Urbas — Šəmičov France z Male gase in
 • France Debevec — Matoužinov France od Svetega Roka.
Tu pa so

 • Janez Potočnik od Svetega Roka,
 • France Tomšič in
 • Stane Šajn z Male gase.

____________________________________________________________

Vir:

 • Stane Šajn

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Stane Šajn
Skenirano: 4. 7. 2012
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. dusangogala permalink
  27. 01. 2013 13:22

  V današnjem Nedelu je na strani 27 zelo zanimiv celostranski prispevek o Starihslikah v katerem je tudi ta danes objavljena fotografija.

 2. Anonimno permalink
  28. 01. 2013 20:09

  pa je tale slika ziher iz 1953?maškara v roki ima sicer cajtng,ki zna bit iz starejšega obdobja, ampak jaz v teh maškarah vidim čist druge ljudi.drugi z leve(hribljan),tretji(funda),zadnji(zakrajšek)

  • 28. 01. 2013 20:21

   Časopis je Slovenski poročevalec. Po virih na internetu je izhajal od 1941 do 1959.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: