Skip to content

1934 Stari trg – Smučarska tekma starih

4. 02. 2013

Predstavljena je skrbno dokumentirana fotografija smučarjev iz Starega trga. Kot je zapisano s pisalnim strojem kar na njej, je bila na nedeljo,  4. II. 1934. leta I. Smuška tekma  starih privržencev društva Sokol.
____________________________________________________________

Videti je, kako številna je bila udeležba tako tekmovalcev, kot tudi gledalcev. Oblačila tekmovalcev so brez posebnosti, na sebi imajo najtoplejše kose oblačil in pokrival, kar jih je bilo moč najti v domačih omarah.

Med tekmovalci iz prve in druge fotografije je razlika le v tem, da so na prvi morda res malce starejši člani, kar je zaznati po njihovih večinoma pražnjih oblekah s kravato, zato dvomim, da sta fotografiji iz istega dogodka. Vrsta gledalcev, ki stojijo pred Kolajevo hišo, je na ogled tekme prišla v toplih zimskih oblačilih. Posebno urejene so ženske, med katerimi nekatere okoli vratu grejejo  krzneni dodatki. Čemu je služilo pa nekaj odprtih dežnikov? Ni videti, da bi snežilo, kakor tudi ni verjetno da bi tekmo izpeljali na deževen dan.

____________________________________________________________

Na zadnji strani fotografije so po štartnih številkah zapisana imena s priimki in kraji tekmovalcev:1. Kandaretov Tone Pudob

2. Vilčetov mesar

3. Mlakar Jakob, Stari trg

4. Fajdiga Marof

5. Vinko Žagar

6. Žurgov France

7. Paulč, Strari trg

8. Baštk

9. Benčina Nadlsk

10. Pocinov France

12. Majdar Pudob

13. Mlakar Janez Stari trg

14. Potecin Matevž.

Tudi posnetek zaključnega dela tekmovalne proge pod Ulako je posnel Alojz Tomec. S fotografskim aparatom se je postavil malce višje nad ciljem in kar vrsta tekmovalcev, ki je že opravila smučarski preizkus, je proti njemu namenila pogled. Med njimi je na postavljenima drogovoma obešen napis START, ozaljšan z zastavama. Zaradi nizko ležečega starta pod Ulako sklepam, da se je bila to tekma v smučarskih tekih.

This slideshow requires JavaScript.

____________________________________________________________

Viri:

  • Ana Tomec

Kraj: Stari trg
Datum:1934
Avtor: Alojz Tomec
Zbirka: Andreja Tomec
Skenirano: 18. 3. 2012
Oblika: dve fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: