Skip to content

1952 Velike Bloke — Sestrični Lidija in Olga

3. 02. 2013
tags:

To sta petletni sestrični Lidija in Olga Mazij, ki so ju postavili pred neznanega fotografa na Lenčkov vrt v Velikih Blokah. Bili sta enako stari, Lenčkova Lidija po svoji mami Meri svetlolasa, Lojzetova Olga pa po očetu bolj temne polti. Prvič sta videli tisto črno škatlo in poslušali navodila fotografa kako naj se postavita in kam naj gledata. Iz njunih oči sije radovednost, nekaj dvoma, pa tudi strahu kakšen ptiček bo zletel iz škatle. Stisnili sta se druga k drugi, pa – kar bo pa bo.

To je najstarejša slika moje sestre Olge in sestrične Lidije, ki sem jo našel doma. Seveda, če izvzamem veliko družinsko sliko nastalo ob birmi naših štirih bratrancev leta 1948, ko mene še ni bilo na svetu, oni dve pa sta bili stari eno leto. Običajno so prve slike nastale ob vstopu v šolo, ob prvem obhajilu, birmi, ali pa je že moral biti kakšen drugi pomemben dogodek pri hiši, da se je skomandiralo fotografa. Da bi se slikali kar tako ob rojstnem dnevu ali za zabavo, seveda ni bilo v navadi.

Tako ali tako takrat pri nobeni hiši niso imeli fotoaparata.

Bilo je poletje. Blago za obleke in obutev se je dobilo na karte. Deklici sta oblečeni v doma narejene oblekce. Lidija je v »štrikani« lahki jopici, lase so ji speli z veliko mašno. Videti je, da so sandali Olgi preveliki, saj so bili kupljeni za več let pa tudi bele nogavičke so že dale nekaj skozi. Po zagorelih rokah se vidi, da je imela njena delavniška obleka daljše rokavčke.

No in kljub vsemu sta dekletci zrasli, končali novovaško  in ljubljanske šole, si ustvarili družini in danes kot upokojenki, Lidija Ambrožič v Velikih Blokah in Olga Staniša v Ljubljani, pazita svoje vnukinje in vnuke, ki samo šestdeset let po nastanku te slike živijo v popolnoma drugačnem svetu, kot njihove babice.

Slovarček
  • skomandirati: priskrbeti
  • dati nekaj skozi: obrabiti se

Prispevek je napisal Lojze Mazij

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1952
Avtor: neznan
Zbirka: Lojze Mazij
Skenirano: 17. 2. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: