Skip to content

1908 Rakek – Barvana razglednica

12. 03. 2013

Kako nenaravna je ta razglednica. Pobarvana je naknadno, pa se je zelo mudilo ali pa se nekomu ni ljubilo. Njive so sive, a to bi še nekako šlo. Sivi so tudi vrtovi za katere vem, da niso bili, bili so zeleni ali rjavi jeseni ali beli pozimi.

 

 

Markantna Janeževa hiša je na vsaki razglednici zelo opazna. Tukaj še bolj, saj njena belina odseva med zelenimi in rdečimi toni. Sive njive že davno ni več. Ostale, ki potekajo pravokotno nanjo, so raztegnjene vse do vrtov. Tudi klanec ni več tako položen. Že nekaj časa je bolj strm. Glede na to, da je podaljšek Srnjaka, zna biti, da je spodaj kakšna jama, ki je morda celo lepša od Postojnske.

 

Na nobeni sliki ni tako lepo videti hiše Viktorja Demšarja kot na tej (bela hišica na desni).

Viktor ni imel lahkega življenja. Delal je na železnici in potem še doma, saj je redil kozo in kasneje zajce. Vse seno je speljal z njiv na sliki po klancu v koreti.

Bil je tudi v Gonarsu in kar nekaj let je trajalo, da je prišel domov. Pa je bil kljub temu vedno dobre volje. Ob nedeljah je hodil k Lovcu na kartanje, ob delavnikih, ko je vse postoril,  pa se je vsedel na klopco pred hišo in rekel: “Zdej bom pa enga not djau!” Pa je prižgal eno Ibarco. Štirinajst, petnajst-letni mulci, pa tudi mlajši, smo hodili posedat k njemu na klopco, saj je imel posluh za mlade in vedno je znal kaj zanimivega povedati.

Na levi pa se med hišami vije današnja Gasilska ulica, še makadamska in kot aleja – z obeh strani obdana z drevjem. Kako zelo se mi dopade.

Spodaj levo pa je mala lesena hišica, ki se je, žal, nihče več ne spomni. Je tam kdo stanoval ali je imel tam le spravljeno orodje?

Gospod Andrej Gregorič mi je povedal, da je v tej hišici v letih 1918 in 1919 živel možak, ki so ga klicali “puščavnik”. Kot kaže tudi ime, se najbrž ni veliko družil z ostalimi krajani in zato kaj več o njem ni znanega.1

 

Razglednica je potovala v Lipnico na Koroškem. Glede na to, da je napisana v nemškem jeziku, sklepam, da je bil gospod carinik ali kaj podobnega na Rakeku in je javil domov, da je prišel na Rakek. Saj znam nemško, ampak prebrati na tej razglednici pa ne morem prav nič.

1 dopolnjeno 5.6.2013

 

Kraj: Rakek
Datum: 11.8.1908, ravno letnica na žigu je spacana, še najbolj verjetno je 8.
Avtor: M Šeber, Postojna (razglednice v knjigi Razglednice tiskarne Šeber nisem našel)
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d