Skip to content

1940 Unec – Vojak Kraljevine Jugoslavije

14. 05. 2013

130421651Neznani fotograf je leta 1940 slikal pripadnika Vojske Kraljevine Jugoslavije. Iz napisa na zadnji strani slike je razvidno, da je bilo to v Ljubljani in da je bil zimski čas. Natančnejša lokacija nam ni znana, je pa posnetek nastal v času, ko je druga svetovna vojna že trajala, saj se je le ta začela v letu 1939.

Vojak na sliki je oblečen v pohodno uniformo planinskih enot, sivo-zelene oziroma SMB barve (sivo-maslinasta boja), izdelane iz čoje. Našitka ali “latice” na ovratniku, dimenzije 5 cm x 8 cm, sta rdeče barve. Hlače so na kolenih ojačane s podlogo v obliki kare. Kapa “šajkača” je brez značke ali oznake enote. Obut je v težke, okovane čevlje. Podplat je oblikovan tako, da je lepo sedel v smučkine vezi. To so pohodni čevlji, istočasno pa so služili tudi kot smučarski čevlji. Za pasom ima pripeto torbico oziroma“fišeklijo”, ki je služila za nošenje rezervnega streliva in pribora puške. Take uniforme so nosili pripadniki planinskih enot Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Na prvi pogled je videti uniforma neurejena in nič posebnega, saj gre za pripadnika elitne enote, vendar je skoraj natančno taka, kot je bila predpisana v tistem času. Razlika je samo v tem, da je imel vsak vojak planinec na pasu po dve torbici.

Ob sebi drži jugoslovansko  puško M 24, kalibra 7.9 mm, z magazinom za pet nabojev, ki je delovala po sistemu mavzer. Izdelovali so jo v “Vojnotehničnom zavodu Kragujevac”, po licenci karabinke M 24, Belgijske „Fabrique Nationale” (FN) iz Herstala. Na puški ima nameščen dolgi bajonet z obojestranskim rezilom in žlebom po sredini.

Planinske enote Vojske Kraljevine Jugoslavije so bile ustanovljene v letu 1931. Kot posebne enote so bile organizirane v sestavi dveh planinskih polkov (1. in 2. planinski polk) in so delovale po vzoru Alpskih lovcev (Chasseurs Alpins) iz francoske vojske. V Škofji Loki je bil sedež 1. planinskega polka, 2. planinski polk »Knez Mihajlo« s Sušaka pri Reki pa v Crnem Lugu pri Delnicah. En bataljon, 2. planinskega polka je bil lociran v Gerovu. Po teh podatkih sodeč, smo imeli v naši bližnji okolici kar nekaj takih enot. To sta bila tudi dva uradno priznana elitna polka specialnih enot Vojske Kraljevine Jugoslavije, ki sta bila odlično izurjena za bojevanje na planinskem terenu. Poleg oborožitve so vojaki teh enot uporabljali tudi smuči.

130421651-001Vojak na sliki je Jože Kunc z Unca, rojen leta 1905. Redno vojsko je odslužil v Banja Luki. Na sliki je bil star 35 let in je takrat že imel družino. Slikan je na vojaških vajah nekje v Ljubljani, ki so bile organizirane zaradi že trajajoče druge svetovne vojne v Evropi, poleg tega pa je obstajala resna grožnja, da bo Nemčija napadla tudi Jugoslavijo. To se res je zgodilo 6. aprila 1941, odpor Vojske Kraljevine Jugoslavije pa je trajal le enajst dni, potem pa je kapitulirala in bila razpuščena.

Na slovenskem ozemlju je vojna trajala le šest dni, Jože Kunc pa kot vojak v teh spopadih ni bil udeležen. Vendar ga je doletela druga nesreča, saj je bil leta 1942 deportiran v koncentracijsko taborišče Dachau. Ker je bil po poklicu elektromonter, je električarska dela opravljal tudi tam. Prav to mu je rešilo življenje, ker je bil električarski kader v taborišču iskan. Po uspelem pobegu iz taborišča se je leta 1943 vrnil domov na Unec, kjer je ostal do konca vojne.

130421651zNapis na zadnji strani nam pove, da je bila slika narejena 24. 2. 1940 v Ljubljani.

Objavo slike nam je omogočila Marija Turk, hči Jožeta Kunca. V razgovoru je z žalostjo govorila o strahotah, ki jih je njen oče preživel med vojno. Ob tem si lahko samo predstavljamo občutke mladega človeka, Jožeta Kunca, ki je bil kot vojak na pragu svetovne vojne soočen z možnostjo, da bo udeležen v vojaškem spopadu in da bo lahko izgubil življenje. Takrat je že bilo znano, da nemška vojska  uporabljala čisto novo in neznano obliko bojevanja, Blitzkrieg, kjer je z bliskovitim napadom in veliko premočjo napadla nasprotnika in ga v zelo kratkem času porazila.

Slovarček:

  • sivo-maslinasta boja: olivno-zelena barva,
  • deportacija: prisilna preselitev posameznika ali dela prebivalstva v drug, oddaljen kraj,
  • fišeklija: torbica rezervne opreme in pribora (ROP)
  • blitzkrieg: bliskovita vojna, bojevanje, ki se zaradi napredka vojne tehnika hitro razvija na prostranem območju

Viri:

Kraj: Ljubljana
Datum: 24. 2. 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Mara Turk
Skenirano: 20. 4. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: