Skip to content

1952 Cerknica – Trojna razglednica

15. 05. 2013

130421663Razglednico, na kateri so prikazani trije motivi trga, je pripravil neznani fotograf okrog leta 1952.

Na zgornjem motivu je Cerknica prikazana s Kamne gorice. Na spodnjem levem motivu je pogled od današnjega spomenika proti Slivnici. Na spodnjem desnem motivu pa je pogled od vznožja Velike gase navzgor proti Placu. Ta pogled je zelo zanimiv in je bil v Starih slikah že večkrat objavljen. Navajam le dva: 21. 10. 2012 in 10. 9. 2012.Sklepam, da so bili vsi trije posnetki narejeni eden za drugim, na isti oblačen poletni dan.

130421663-001Na ta nejasen dan se v ozadju fotografije ne vidi Javornikov. Drugače je z jezerom, ki včasih je, ali pa tudi ne, in se ne ozira na jasnino dneva.Fotograf je stal blizu mesta, kjer je pol stoletja pred njim stal mojster, ki je tudi fotografiral trg. Njegovo fotografijo smo videli v Starihslikah 5. maja letos.

Ob levem robu fotografije, na vznožju Slivnice, se vidijo zametki tovarne Brest, ki se je takrat imenovala Lip Cerknica.
130421663-002Pogled od današnjega spomenika padlim borcem prikazuje tudi razgovor nekaj mož na makadamski cesti. Na levi strani se vidi vogal zgornje Žumrove hiše. Za lesenim mostom čez potok Cerkniščica se vidi Milavcovo in Korčetovo hišo. Za kostanjema pa je videti Hrenovo hišo.Kakor se vidi na posnetku, je takrat telefonska napeljava še potekala po lesenih drogovih, na katerih je bila na porcelanastih “šalčkah” napeta bakrena žica. “Šalčke” pa so bile idealen cilj dečkov, ki so se radi izkazali v spretnosti streljanja s fračo.

130421663-003Prikazan je pogled od Žumrove hiše navzgor po Veliki gasi. Na stavbi, kjer je bilo pred drugo svetovno vojno sodišče, se še vidijo sledovi druge svetovne vojne, saj je bilo prav sodišče močno poškodovano.Na desni strani te fotografije pa sta že postavljeni Jerinova in Zidarjeva hiša.V času nastanke te fotografije še ni bil postavljen spomenik padlim borcem druge svetovne vojne, ki so ga postavili nekaj let kasneje med stavbo nekdanjega sodišča in Novo cesto.

Kraj: Cerknica
Datum: 1952
Avtor: neznan
Zbirka: Valentin Schein
Skenirano: 20. 4. 2013
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: