Skip to content

1910 Dolenja vas – Lovec in trofeja (2)

29. 06. 2013

111105036aGospoda na sliki smo spoznali že v mojem prejšnjem prispevku. Tokrat pa se želim malo bolj dotakniti jelenovega rogovja kot lovske trofeje.

Slika je bila posneta pri Gornikovih in je ohranjena kot negativ na stekleni plošči. Ko mi je Gvido Svet – Gornikov pokazal plošče, sem bil rahlo v dvomih, če se bo iz njih sploh kaj pokazalo. Po čiščenju plošč, skeniranju (optično branje slike) in računalniški obdelavi, so se pred nami prikazale podobe, skrite skoraj stoletje.

111105036a-001Neznanemu lovcu okoli vratu visi daljnogled. Po sliki sodeč gre verjetno za daljnogled znamke Carl Zeiss Jena Silvamar 6×30, ki je bil zelo uporabljen na začetku 19. stoletja. 

Obleka lovca je urejena, kar priča o tem, da je bil lov takrat rezerviran za gospodo. Vsaj uradni lov. Kako so bili slikani pa raubšici, pa ne bomo verjetno nikoli izvedeli, saj se po takem lovu niso šli slikat. Danes si kar težko predstavljam, da bi šel na lov v beli srajci in s kravato okoli vratu …

111105036a-002Jelenovo rogovje poimenujemo po številu parožkov: šilar, vilar, šesterak, osmerak, deseterak, dvanajsterak, štirinajsterak, itn. Kadar je število parožkov na obeh straneh enako, ga imenujemo pravilni, npr. deseterak. Če pa je na eni veji več parožkov, kot na drugi, rogovje poimenujemo po veji, ki ima več parožkov z dodatkom nepravilen, npr. dvanajsterak.

Rogovje pričujočega jelena ima na vsaki veji po 6 parožkov, zato se imenuje pravilni dvanajsterak.

Parožke na veji (polovica rogovja) od spodaj navzgor imenujemo nadočnik, lednik (sivček), srednjik in krona. Krona so vsi parožki nad srednjikom.

111105035bPričujoča slika je zagotovo nastala kasneje kot prejšnja, saj je levo rogovje z zgornje slike (pravilni dvanajsterak) že očiščeno in pripravljeno kot trofeja.

Desno rogovje pripada pravkar uplenjenemu jelenu. Na vsaki veji ima deset parožkov in je torej pravilni deseterak. To rogovje je zanimivo, saj nima sivčkov (parožek nad nadočnikom), veje so krajše, toda bolj debele.

Slovarček:

  • raubšici: divji (nezakoniti) lovci, lovci na črno

Viri:

  • revija Lovec,  št. 10, letnik XXVII, 1940
  • Divjad in lovstvo, Lovska zveza Slovenije, Ljubljana, 2012


Kraj: Dolenja vas
Datum: okoli 1910
Avtor: neznan
Zbirka: Gvido Svet
Skenirano: 5. 11. 2011
Oblika: negativ na steklu

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: