Skip to content

1957 Cerknica – 70. letnica PGD (3)

7. 07. 2013

Cerkniški gasilci so v nedeljo, 7. 7. 1957, praznovali sedemdesetletnico prostovoljnega gasilskega društva. Gasilci so pri tovarni Brest prikazali gasilsko vajo, po Cerknici je paradirala povorka, govor pa je bil na balkonu prosvetnega doma. Ob tej priložnosti je Jože Žnidaršič – Bajček posnel tudi pričujočo fotografijo.

O tem dogodku je bilo na strani Stareslike objavljenih že več prispevkov. Prisotne je nagovoril takrat najvišji gasilski funkcionar v Sloveniji, revolucionar in pisatelj Matevž Hace.

Poleg Haceta je prisotne pozdravil tudi takratni predsednik Skupščine občine Cerknica Jože Telič. Na terasi Prosvetnega doma so bile poleg govornikov in gasilskih funkcionarjev tudi ženske v slovenski narodni noši. Na dvorišču prosvetnega doma so bili postrojeni gasilci.

Mož, ki stoji v sredini fotografije v civilni obleki in se ga vidi le v hrbet je Matevž Hace. Desno od Haceta je v narodni noši Meri Šajn, povsem na desni, v uniformi, je France Meden.

Na terasi prosvetnega doma stojijo še drugi pomembni gasilski funkcionarji. Jože Telič pripenja trak na gasilski prapor.

Takrat cerkniški gasilci še niso imeli svojega doma. Opremo so hranili v Urbancovem taboru. Zdaj pa stoji v Cerknici nov, moderen gasilski dom.


Kraj: Cerknica
Datum: 7. 7. 1957
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Stane Šajn
Skenirano: 4. 7. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: