Skip to content

1975 Rakek – Šolsko športno društvo

14. 08. 2013

130710174Skupinska slika je sredi telovadnice nastala konec osmega razreda, po končani tekmi. Na njej smo vsi, ki smo imeli kar koli opraviti pri ŠŠD. Jaz sem bila zapisnikarica, ker sem bila za kaj drugega preštorasta, sem imela pa veselje do športa in sem poznala košarko in pravila do potankosti. Dan danes ni več tako.

Šolsko športno društvo je imelo eno samo dejavnost – košarko. Košarkarji in košarkarice so bili zelo dobri in so prirejali tudi medšolske tekme. Tekmovali so s cerkniško, logaško, postojnsko in še kakšno. Včasih tudi med sabo, saj je bil to dober trening. Jaz sem pisala zapisnike tekem. Ne spomnim se prav točno kaj sem počela, vem pa, da sem bila na vsaki tekmi in zapisovala zadetke obeh ekip, napake, igralce v postavi, rezerve, itd. Po končani tekmi sem sestavila zapisnik in ga lično prepisala za arhiv. Peš, bi rekli danes, torej ročno saj nismo imeli nobenega pisalnega stroja, kaj šele računalnik. Pa smo se vseeno imeli fajn. Če nič drugega, smo se vsaj družili z vrstniki, se razgibali in bili na svežem zraku.Fantovske majice so bile zelene barve z belimi ovratniki, imeli so črne telovadke in copate, kakršne je kdo imel. Dekleta so bila oblečena v črne sintetične drese in bele majice z zelenim napisom. Naš sponzor pa je očitno bil Pozavarovalnica in zavarovalnica Sava, ki je bila ustanovljena leta 1973 in obstaja še danes. Sponzorstvo pa je takrat pomenilo majice in nič preseravanja. Pa še to le v primeru, če je kateri starš na konkretnem podjetju kakšnega poznal.

Tudi tokrat se spomnim, kaj sem bila oblečena. Res da se vidi, ampak jaz se spomnim barv. Hlače temno modre barve, ki jih je sešila soseda, rumen puli, ki ga imam še vedno, ker čez sedem let vse prav pride pa še iz garna je, brez plastike, temno moder pulover, prav tako iz garna in ga še nosim (sedaj še toliko raje, ker je retro v modi), jakna pa je bila rdeče-rumeno karirasta in sem jo imela tako rada, da sem jo dodelala do konca in je nimam več. Pa mi je žal zanjo. Takoj bi kupila ravno tako, samo če bi jo dobila.

130710174-001Zadaj se skriva Branka Galanti.Stojijo zvezde ekipe: Igor Kočevar, Brane Šivec, Robert Grbec.

Čepijo: Miha Pakiž, Igor Knap, Tomo Vukičevič.

130710174-002Stojijo: Ivanka Gantar, Greta Nared, Bogdan Urbar, Darko Bobmač, Vlasta Mišič.Čepijo: Damjan Železnik, Janja Bončina, Tatjana Gorjup.

130710174-003Stojijo: Andreja Modic, Igor Pirc, Mojca Modic.Čepijo: Nevenka Zwölf, Maja Polak.

Dopolnjeno 21. 8. 2013

Bogdan Urbar mi je poslal mail z naslednjo vsebino:

“Uradno je na sliki Upravni odbor šolskega športnega društva Škocjan, Rakek. Slikano je bilo potem, ko smo v tistem šolskem letu 1974/75 osvojili 12. mesto v Sloveniji v okviru tekmovanj šolskih športnih društev. Tega dne smo slikali tudi posamezne sekcije in sicer košarkaško – moški, košarkaško – ženske, strelce, ki jih je vodil tvoj pokojni sišolec Igor Kočevar in namizno teniško, ki jo je vodil Peter Kovšca. Ob tem so delovale še nogometna pri NK Rakek, atletska (vodil Jenko Mitja, ki je bil tudi mentor društva), jamarska (mentor Brane Bombač – če greš na spletno stran JD Rakek najdeš člane jamarske sekcije – Brane Šivec, Igor Pirc, Darko Bombač (vsi tvoji sošolci) in moja malenkost) in planinska (vodil kot mentor Bogo Gorjan). O delu društva je vodila natančno kroniko Vlasta Mišič poročena Vivoda tajnica ŠŠD, ki sem jo jeseni 1983 našel v nekdanji drvarnici za telovadnico (kroniko, ne Vlasto, opomba Ivanke) in jo shranil tako da se nahaja v mojem arhivu.”

Še en dokaz, koliko lukenj ima moj spomin – kot švicarski sir. Sicer pa, lahko je biti pameten, če imaš šolsko kroniko v domačem arhivu. Je pa obljubljeno, da bomo dobili sken.

Kraj: Rakek
Datum: 1975
Avtor: zdi se mi, nisem pa prepričana – Jenko Mitja, naš učitelj telesne vzgoje
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 10. 7. 2013
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 20. 08. 2013 18:22

    Če se da, bi bilo bolje, da bi sami poskenirali pri Stareslike.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: