Skip to content

Stari trg 1954/55 – 2. razred nižje gimnazije

15. 08. 2013

Scan-110821-0044Šolska slika je bila slikana na našem fizkulturnem dvorišču v Starem trgu. Od zadaj se vidi starotrška cerkev.

Nisem prepričana ali smo se slikali v prvi gimnaziji ali v drugi, ker nas je mnogo ponovilo prvi in drugi razred. Smo bili pomešani, nekateri 40. letniki, jaz 41., spet drugi pa 42. Šolo sem končala leta 1956 in šla delat sezonsko delo v Ribnak v Markovec. Potem v tehnično šolo za Kovinsko, vendar ne polno leto, ker sem nato odšla v Francijo za staršema.Učiteljica je vedno nosila temno modro obleko iz satena, ki se je bleščal, kot se vidi na sliki. Prišla je od nekje drugje, zelo dobra učiteljica je bila in rada sem jo imela.

V enem razredu nas je bilo skoraj 40. Bili smo nekako razdvojeni, ta dobri so sedeli spredaj, slabši pa zadaj. Ta razlika ni bila vidna takoj na začetku leta. Tisti, ki so sedeli v prvih klopeh, pa nekako do sredine, so bili bolj pozorni, pa tudi niso mogli nagajati, ker so bili tik pred učiteljico. Med drugimi v zadnjih klopeh sem bila jaz z Danico iz Podgore.

Najini starši so se poznali že v Franciji, kjer so delali skupaj v gozdu. Obe sva bili rojeni v Franciji in sva zato slišale pripombe, kot “ti ne spadaš sem”. Ker sva sedeli daleč od table, učitelji niso opazili, da sva se igrali in šepetali. Pogosto sem tudi čakala katero od sošolk, da mi je posodila svinčnik, šestilo ali trikotnik. Ko sem začela prepisovati s table, so šli drugi že naprej s snovjo. Kaj, ko moji starši niso imeli denarja, da bi mi kupili pribor za šolo. Zaradi slabega uspeha sem morala razrede ponavljati.

Scan-110821-046Jaz, Milena Truden, sedim od spredaj tretja od leve, naprej sta leto mlajša Marija in Breda iz Starega trga.
 • Zadnja vrsta, prvi z leve – Tone Avsec, Knežja njiva1.
 • Druga vrtsa, drugi z leve – ___ Truden (Bolčinov) Kozarišče1
Scan-110821-047Zadnja na desni sedi, leto starejša od mene, Joža Kočevar iz Koče vasi. Z njo sem se dostikrat pogovarjala, da se je malo razvedrila. Ni se družila z ostalimi in je bila vedno vase zaprta. Njeni domače razmere niso bile dobre. Morala je delati v Zadrugi v Markovcu, na polju in v košnji. Takrat sploh ni prišla v šolo.
Nad učiteljico stoji Marija Jernejeva, na njeni levi je Balčeva Anica, na desni s kitcami pa Joža iz Iga vasi, katera je pozneje postala gluha. Francka Kraševčkova iz Kozarišč je tista ta velika, poleg je med drugimi tudi nekaj kozarskih fantov.
 • Prva vrsta, druga z desne – Ana Plos, Viševek1
 • Zadnja vrsta, peti z desne – Stane Kvaternik, Šmarata1
 • Zadnja vrsta, drugi z desne – ___ Žnidaršič, Iga vas1
Scan-110821-045Kmetijska zadruga Stari trg, Poslovalnica št. 2.

1Dopolnjeno 7.10.2013

Kraj: Stari trg
Datum: maj 1954 (oznaka na ovitku negativa)
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 21. 8. 2011
Oblika: negativ

2 komentarja leave one →
 1. Stanislav Kvaternik permalink
  11. 09. 2013 15:14

  Lp. Če je fotografija iz leta 1954, potem je bil to 2. razred nižje gimnazije. Precej obrazov mi je poznanih, vendar se ne spomnim nobenega priimka. Jaz (Stane Kvaternik) sem na sliki v zadnji vrsti, peti od desne. Vem še za Avsec Toneta, ki je v zadnji vrsti skrajno levo, doma iz Knežje njive, sedaj v Šmarati. Vem še za drugega v srednji vrsti od leve, ki je Bolčinov (Truden) iz Kozarišč, in drugi od desne v zadnji vrsti Žnidaršič iz Ige vasi. Druga od desne v prvi vrsti je Plos Ana iz Viševka. Za te sem več ali manj gotov, druge bom skušal spoznati s pomočjo brata, ki vseskozi živi v Loški dolini. Tudi jaz imam prijeten spomin na učiteljico Hafner Anico in njeno satenasto obleko.Ali res ni nobenega več, ki bi še kaj komentiral? Pozdravljeni.

  • 7. 10. 2013 10:23

   Stanislav, najlepša hvala. Vaše dopolnitve in dodatni podatki so zelo dobrodošli. Šele danes sem dodatna imena dopolnil v prispevega ga. Milene.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: