Skip to content

1955 Lož – Kravi

23. 10. 2013
tags:

130312571Na levi strani je Hlapšetova hiša, na desni Lorškova, vmes pa Lorškova “gasa”, ki se je drži “štala”, katere streho še vidimo. V njej je bilo prostora za štiri glave blaga. Seno pa je bilo spravljeno nad “štalo”. Slika je nastala leta 1955 ali 1956, ko so bile hiše že kar obnovljene od vojnega razdejanja, ostala poslopja pa le za silo.

Zadaj za Hlapšetovo hišo, so vidne razvaline poslopja, v katerem sta domovala ena krava in en konj, v istem poslopju je bil še “kjәudәr”, saj je bila pri njih pred vojno gostilna. Nad tema dvema prostoroma pa je bil “skәdin”, za seno. Poslopje je bilo kar precej visoko.

Mesto Lož je imelo veliko uličic, kot je ta, rekli so jim “gase”. Nekatere so bile samo prehodne, po drugih pa so lahko vozili s kravjo, konjsko, volovsko pa tudi oslovsko vprego. Nobena ni bila v zasebni lasti, vse so pripadale vsem meščanom. Točno se je vedelo, kje se gre lahko “s uprjәgo, karjәto al pa samu pajš”.

Nekaj je bilo tudi takih, kot je ta na sliki, Lorškova gasa, ki je bila le za potrebe te domačije, saj ni peljala do nobene druge hiše. Gase so imele imena, največkrat po kakšni obrtniški ali zasebni hiši, mimo katere so peljale. Po zasebnih so bile imenovane: Špikarjeva, Šerinčkova, Lorškova, Hlapšetova, Urbanova, Mihlančeva, Hribarjeva, Mlakarčkova, Vitrihova, Stričeva. Obrtniške so bile, Pekova, Mesarjeva in Klobčarjeva.

Nekatere so se s časoma zaradi preseljevanja in novih lastnikov tudi preimenovale. Včasih Debeljakova, nato Rupnikova, je postala Vilkotova gasa. Pod Loškim gradom so bile tudi Manderge s Petričkovo in Rafelnovo gaso, pa Kozjak in svetega Petra gasa, na spodnjem koncu Loža pa Blatna gasa, vendar sem to slišala le od enega človeka, nihče drug tega ne ve. Vse te uličice so bile neuradne, s temi imeni so se sporazumevali samo meščani. Obstajali pa sta dve uradni hišni tablici, Lož-mesto in Lož-predmestje. Lorškova hiša je imela številko 8, Lož- mesto.

130312571-001Gospodična Magda je “gnala ne udo” živino, “h štjәrnә” na koncu Loža, kadar je pa tam zmanjkalo vode, je gnala “ne stәdjenc”. To je bilo treba opraviti dvakrat na dan.

Živina se je sprehodila in si obrabila parklje, ki sicer preveč zrastejo in jih je treba poščipat. Vse je bilo ozko, zato je morala v hlev po vsako kravo posebej. Tudi voz za seno je bil prilagojen širini gase, saj bi običajno širok, zapiral pri Hlapšetovih okna pri Lorškovih pa vhodna vrata. Del voza z lesenimi okovanimi kolesi je viden med kravami.

Slovarček:

 • gasa: ulica
 • gnala ne udo: peljala napajat
 • štala: hlev
 • h štjәrnә: k vodnjaku s pumpo
 • s uprjәgo, karjәto al pa samu pajš: z vprego, ročnim vozičkom ali samo peš
 • kjәudәr: shramba ali klet
 • skәdin: senik
 • stәdjenc: neke vrste vodnjak iz katerega je speljana voda v korito

Viri:

 • Magda Hlapše
 • Janez Hlapše
 • Anton Nahtigal
 • Jožefina Kraševec

Kraj: Lož
Datum: 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Magda Hlapše
Skenirano: 12. 3. 2013
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: