Skip to content

1910 Otok – Pred gostilno

9. 02. 2014

130708080Fotografijo na dopisnici, ki jo je založil Tržačan L. Dollineri, je posnel neznan fotograf pred 1. svetovno vojno, okrog leta 1910 – morda nekaj let prej, ali pa tudi kakšno leto kasneje.

Fotografija, ki je nastala v lepem sončnem vremenu, na praznik ali v nedeljo, prikazuje dogajanje na gostilniškem vrtu. Vsi so lepo oblečeni. Za mizo, na kateri je tudi pet kozarcev in še pol bokala vina, sedi tudi možakar v uniformi. Se pa vsi zavedajo, da jih mojster fotografira.

130708080-001Menda v Sloveniji ni nobene druge vasi, ki bi ležala na otoku, tako kot vas Otok na Cerkniškem jezeru.

Otočani naj bi iznašli tudi hodulje, s katerimi so prihajali z Otoka in odhajali nanj takrat, ko je bila voda že bolj plitva.

Vas Otok so okoličani imenovali Medvedje. Ta pridevnik so si Otočani pridobili zaradi tega, ker mesa niso kupovali, ampak je bil njegov vir v gozdu, z ravbšicem.

So pa tudi Otočani poimenovali prebivalce okoliških krajev s svojimi imeni. Žerovnici so npr. rekli Kapeljni, Ložu in Ložanom Kožarji. Vaščane vasi Dane pa so imenovali Bisagarji.

130708080zPovsem navadna zadnja stran stare dopisnice ne pove ničesar drugega, kot to, da je dopisnica iz zaloge L. Dollineri iz Trsta. Z roko in navadnim grafitnim svinčnikom napisano število 2000 je iz kasnejšega obdobja.

Kraj: Otok
Datum: 1910
Avtor: neznan
Zbirka: Milan Škrabec
Skenirano: 8. 7. 2013
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
  1. Rajko Modic permalink
    1. 08. 2015 18:23

    Na razglednici “Pozdrav z Otoka” je gostilniški vrt. Lastnik gostilne je bil Ivan Mulec, Lukov Janez po domače, hišna številka 2 pa je bila pred vojno in tudi zdaj, čeprav so druge hišne številke v vasi; po drugi vojni, spremenili. Zdajšnji lastnik te hiše je Mirko Lekšan, katerega starši so jo kupili od Lukovega Janeza. S spremembo lastništva pa se zamenjalo tudi domače hišno ime. Zdaj je Pr’ Lekšan.

Trackbacks

  1. Stareslike v ledeni dobi | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: